DESCARREGAR ELS TRACKS (Wikiloc)

DESCARREGAR ELS TRACKS (.zip)


 

 

Mallorca

 

Els Caps del Nord

(Formentor, Pinar, Ferrutx)

 

(Editorial Alpina, segona edició, maig 2017)

 

  • L’Editorial Alpina ha posat a la venda una carpeta de dos mapes sense guia ja que, per rentabilitzar el projecte només s’ha escrit en anglès i en alemany. Al mateix temps podem oferir els mapes a millor preu a la gent d'aquí i oferir-vos la possibilitat de descarregar els millors itineraris que us detallam a continuació. Hem resumit l’edició original al no traduïr ni les visites de pobles ni la major part de les passejades fàcils. Només expliquem aquí els itineraris més emblemàtics

 

  • Podeu descarregar-vos els tracks dels itineraris a wikiloc (usuari: Jaume Alpina)

 

 Consells pràctics

 

- Respecteu les propietats privades i no hi entreu si hi ha un senyal de prohibició. Les senyals de “Prohibido el paso” afecten, en algunes ocasions, només als vehicles i les de “Vedat privat de caça” o “Coto privado de caza” no tenen res a veure amb els excursionistes. La major part dels camins assenyalats en el mapa (fins i tot els públics) travessen propietats privades. En la guia i en el mapa s’indiquen alguns dels camins tancats, però n’hi ha d’altres. Les excursions explicades en aquesta guia no presenten cap problema de pas.

 

- Deixeu les barreres entre les diferents propietats tal com les heu trobat. Normalment són tancades.

 

- Els tiranys (corriols) representats en el mapa són camins difícils de trobar i de seguir i poden travessar llocs complicats anomenats “passos”, d'una certa dificultat. Us aconsellem d'anar-hi amb qualcú que els conegui.

 

- Respecteu al màxim l’entorn natural: no encengueu foc, no llenceu fems (deixalles) i no feu renou. L’acampada només és permesa a una zona indicada a S'Arenalet des Verger. Els cans poden perseguir les ovelles. Deixeu-los a casa o porteu-los fermats (lligats).

 

- No deixeu objectes de valor al vostre vehicle als aparcaments.

 

- Si utilitzeu un receptor de GPS tingueu present que el Datum del mapa és l’Europeu 1950.

 

ÍNDEX

 

ITINERARIS PEL CAP DE FORMENTOR I POLLENÇA

2- Puig de Maria

3- La Vall de Ternelles i el Castell del Rei

5- El pas des Pescadors

7- Les Coves Blanques

8- Puig de Cornavaques

10- Cala Bóquer

12- Cap de Formentor. Cala Murta

13- El Fumat (335 m)

14- Cala Figuera

15- De cala Murta al Fumat

16- Cala en Gossalba

 

ITINERARIS PEL CAP DES PINAR I ALCÚDIA

18.- Excursió costanera pels voltants d’Alcúdia

19- Penya des Migdia

20- Talaia d'Alcúdia des de l'Ermita de la Victòria

21- Talaia d'Alcúdia des de la Barrera des Coll Baix

22- Platja des Coll Baix

23- Puig de Sant Martí

 

ITINERARIS PEL CAP DE FERRUTX, ARTÀ I CAPDEPERA

25- El Camí Vell d'Artà a l'Ermita de Betlem

26- De la Colònia de Sant Pere al Caló de Ferrutx

27- De la Colònia de Sant Pere a l'Ermita de Betlem

28- De la Colònia de Sant Pere a Son Serra de Marina

29- Bec de Ferrutx

30- Parc Natural de Llevant- Puig Figuer- Els Establits de s'Alqueria

31- La costa verge del Parc Natural

32- Alqueria Vella- Ermita de Betlem- Can Canals- Alqueria Vella

33- Els tres cims del Parc: Puig de sa Creu, Talaia Freda i Puig des Porrassar

34- Les canaletes de Sa Duaia de Baix

41- Cala Agulla- Talaia de Son Jaumell- Cala Mesquida- Cala Torta- Cala Mesquida- Puig de s'Àguila- Cala Agulla

43- El jaciment prehistòric del Claper des Gegants

45- Talaia Nova des Cap Vermell

 

 

 

 

 

ITINERARIS PEL CAP DE FORMENTOR I POLLENÇA

 

2- Puig de Maria

Horari: 1 h 30min (anar i tornar)

Desnivell: 250 m

Dificultat: mitjana / senyalitzat

 L’antic monestir situat al cim només és accessible a peu i es pot dormir i menjar a la seva hostatgeria (millor amb reserva prèvia – Tel. 971 184 132).

D'esquena a l'entrada de l'església de Pollença, agafem el carrer de la dreta i, pocs metres més enllà, el Carrer d'Antoni Maura cap a l'esquerra. Arribem a una plaça on hi ha el claustre del Convent de Sant Domingo i el Museu Municipal. Travessem els jardins de flora autòctona en diagonal cap a la dreta per trobar el Carrer Guillem Cifre de Colonya que seguim fins al Carrer del Puig de Maria. Aquí girem a l'esquerra, creuem el Carrer Cecili Metel i, al cap de pocs metres, agafem el carreró de la dreta. Després de travessar la carretera de Palma (podem començar aquí l'excursió - km 52), agafem una pista asfaltada que puja fent voltes. Al seu final, seguim durant 10 minuts el camí empedrat i ens desviem cap a l’esquerra pel camí senyalitzat que duu al Mirador del Molí Vell. Deu minuts més tard, gaudim de les vistes damunt el nord de Mallorca i continuem fins a l’esplanada del Santuari. Va estar ocupat fins al 1988 per una comunitat de monges. Podem visitar l'església i el refectori gòtic i menjar o beure al restaurant. Per a la davallada, agafem el camí empedrat (hem d’anar alerta, ja que és molt llenegadís) que comença davant de l’església en direcció a la pista asfaltada i a Pollença.

 

 
 

 

3- La Vall de Ternelles i el Castell del Rei

Horari: 3 h, anar i tornar, si arribem només fins al peu del Castell del Rei, i 5h si baixem a Cala Castell

Desnivell: 350 m

Dificultat: baixa

L’any 1343, els fidels al Rei de Mallorca Jaume III varen perdre el seu darrer baluard del Castell del Rei després d’un setge de dos mesos per part de les tropes del rei invasor Pere IV d’Aragó.

Des de 2010 es pot accedir novament a l’emblemàtica Vall de Ternelles, porta d’entrada a aquest espectacular castell roquer. La pressió popular canalitzada a travès de l’Ajuntament de Pollença ha aconseguit la reobertura d’aquest itinerari però només es permet el pas a 20 excursionistes al dia que han de sol.licitar prèviament una autorització. Trobareu més informació a: www.ajpollenca.net. El començament és entre els km. 0,7 i 0,8 de la crta. de Pollença a Lluc (Ma-10), just davant d’un accés al poble de Pollença

Agafem la pista asfaltada principal que es dirigeix cap a l’Estret de Ternelles, passem pel costat d’un molí transformat en habitatge (10 min) i arribem 5 minuts més tard a la barrera tancada. Després de que ens revisin el permís, continuem per la pista de terra i veiem a mà esquerra les cases de Ternelles (10 min). Travessem un portell i pugem una mitja hora fins que, poc després de sortir del bosc, deixem una pista a la dreta i albirem a l’horitzó el Castell del Rei. Uns pocs metres després, girem per la pista de l’esquerra (hi ha una caseta) iseguim fins al seu final (30 min, si caminem unes passes més tindrem una bona vista de la costa en direcció sud).

Per assolir la barrera tancada del castell hem de tornar enrere uns metres per la pista i prendre un tirany a l’esquerra. Des de l’entrada (5 min) gaudim d’una vista privilegiada de Cala Castell. Tornem pel camí d’anada però si volem davallar a Cala Castell podem fer drecera i agafar un tirany envaït per la vegetació que comença uns metres després de la primera corba de la pista cap a la dreta i que ens conduirà al coll (20 min). Continuant per la pista necessitarem una hora per arribar a la costa.

 

 
 

 

5- El pas des Pescadors

Pollença (Ma-10)- Barrera de Ternelles (20 min)- Coll (328m, + 1 hr)- Corba tancada a l’esquerra (+ 30 min)- Pas dels Pescadors (+ 30 min)- Les Coves Blanques (+ 1 hr)- Cala de Sant Vicenç (+ 30 min)

 Horari: 3 hr 50 min

Desnivell: 450 m

Dificultat: ALTA. Després d’abandonar la pista a Cala Castell, anirem per tiranys poc fitats, rostos i pedregosos. La grimpada pel Pas dels Pescadors és dreta i no s’ha de patir vertígen. És necessari sol.licitar prèviament una autorització. Trobareu més informació a: www.ajpollenca.net.

Punt de partida: El Camí de Ternelles entre el km 0,7 i el 0,8 de la Ma-10 (crta. Pollença- Lluc)

 

Caminem per la pista asfaltada fins a la barrera tancada on el vigilant controlarà el permís d’entrada. Seguim la pista principal, ignorant totes les bifurcacions. A partir d’un ampli coll, la pista davalla i ens ofereix vistes espectaculars de la costa.

A la primera corba pronunciada cap a l’esquerra (30 min després del coll), hem de cercar un tirany a la dreta difícil de veure que puja al damunt de la paret de la pista i que creua unes rossegueres en diagonal i en pujada. Unes poques fites i senyals de pintura ens condueixen al punt on la part superior de la carena que surt de Cala Castell intersecciona amb les cingleres: en aquest lloc hi tenim el Pas dels Pescadors. Hem d’anar alerta per les repises estretes i grimpar fins a la sortida del pas on anem en línia recta en direcció a la carena que tenim a l’enfront. Girem a l’esquerra per un camí fitat i davallem cap a un coll amb molt bones vistes. Podem agafar el tirany de la dreta o continuar per la carena fins als túnels (dipòsits de municions abandonats) i la pista que ens duu a la Cala de Sant Vicenç.

 

 
 

 

7.- Les Coves Blanques

 

Dificultat: baixa

Horari : 1 hr

Desnivell: 100 m

Punt de partida: A l’entrada de la Cala de Sant Vicenç, uns pocs metres passat el km 3,6 (Hotel La Moraleja), veureu una pista a l’esquerra amb un panell informatiu.

Agafem la pista i, als pocs metres, girem a la dreta per una pista estreta i ignorem totes les bifurcacions. Passem un portell i, anem per la pista fins al final gaudint de les vistes dels penya-segats de la Serra del Cavall Bernat. Si volem explorar els túnels (dipòsits per municions abandonats) haurem de menester un frontal. Tornem pel camí d’anada.

 

 
 

 

8.- El Puig de Cornavaques

Cala de Sant Vicenç- Cruïlla del tirany (20 min)- “Balcó natural” (+ 30 min)- Puig de Cornavaques (+ 1hr 15min)- Coves Blanques (+ 1hr 30min)- Cala de Sant Vicenç (+30 min)

Dificultat: alta

Horari : 4 hr

Desnivell: 520 m

Punt de partida: A l’entrada de la Cala de Sant Vicenç, uns pocs metres passat el km 3,6 (Hotel La Moraleja), veureu una pista a l’esquerra amb un panell informatiu.

 

Agafem la pista i, als pocs metres, girem a la dreta per una pista estreta i ignorem totes les bifurcacions. Passem un portell i, 10 min més tard, creuem un pontet i, poc després, un segón. Trenta metres més enllà (i abans d’un tercer pontet) ens desviem cap a l’esquerra per un tirany marcat amb fites. Pugem pel terreny rocós fins a un balcó natural amb bones vistes damunt dels penya-segats, anem cap a l’esquerra i creuem una paret mitgera. A partir d’aquí seguirem una carena en direcció al Puig de la Mola, deixarem aquest cim a l’esquerra i continuarem en línia recta. Passem per sota d’una cinglera, arribem al collet i girem a la dreta fins al cim.

Tornem pel camí d’anada però, al balcó natural, podem seguir tot recte per la carena que ens condueix a uns túnels que es varen utilitzar com a dipòsits de municions. A partir d’aquí seguim la pista fins al punt de partida.

 

 
 

 

10- Cala Bóquer (2 h, anar i tornar)

Per anar a aquesta cala verge, hem d’agafar la via de circumval·lació del Port de Pollença (Ma-2200), aparcar prop de la rotonda del km. 59,8 i seguir la pista senyalitzada. Creuem una barrera, passem per les cases de Bóquer i anem per un camí. Després de travessar una bretxa entre grans penyals, el sender planeja i arriba a l’ample Coll del Moro des d’on gaudim de les primeres vistes sobre la costa. Davallem pel tirany més estret i menys pendent de més a la dreta i que acaba a un balcó natural amb vistes impressionants (15 min). Des d’aquí, tornem enrere pel camí d’anada dos minuts i girem a la dreta per un sender pedregós i dret que descendeix fins a la platja. Tornem pel camí que comença darrere i que ens condueix directament al Coll del Moro i a l’aparcament.

 

 
 

 

12- Cap de Formentor

Els 20 km que separen el Port de Pollença del Far de Formentor ens ofereixen una de les carreteres més boniques de Mallorca, que discorre per damunt dels penya-segats i compta amb nombrosos miradors. Si ho volem gaudir plenament, hauríem d’evitar circular-hi entre les 11 i les 16h durant la temporada turística que va de l’abril a l’octubre.

A la carretera hi comencen diversos itineraris a cales solitàries i a cims escarpats. Al km 3,6,podem agafar el Camí del Caló que ens duu a una bonica cala en 30 min. Al Mirador del Colomer hi podem fer una passejada per damunt dels penya-segats de 200 m d'altitud. Davant l'aparcament surt una carretera estreta que podem seguir en cotxe fins al final: si pugem els escalons de ferro de la torre de senyals de la talaia d'Albercutx, gaudirem d'una meravellosa vista panoràmica. Si seguim en direcció al far, arribem a la Platja de Formentor on us aconsellem fer-hi una passejada. A les hores de menys afluència, es pot aparcar al marge de la carretera i així ens estalviem els 8 € de l’aparcament. Més enllà, per la carretera del far, tenim un gran aparcament a l'esquerra de la carretera al km 13. Des d'aquí podem baixar directament a Cala Figuera o, travessant la carretera, agafar la pista asfaltada que ens duu en 20 min a Cala Murta. Des de la dreta de la cala es pot fer una passejada de 10 min fins al mirador des Castellet.

Continuant en direcció al far per la carretera, 300 m després de passar un túnel, tenim a mà dreta un tirany que puja al Fumat, el cim més alt de la península de Formentor. Poc després arribem a un altre mirador (km 14,9): de la dreta de la carretera surt un camí que ens duu en 30 min a Cala en Gossalba. Poc abans del far podem baixar pel camí del Moll del Patronet que servia per proveir-lo abans que es construís la carretera. El temps indicat al panell informatiu (15 min) és només per arribar a un mirador damunt del moll.

 

12.- Cala Murta

Aparcament- Cala Murta (20 min)- Mirador del Castellet (+10 min)- Aparcament (+ 30 min)

Dificultat: baixa

Horari : 1 hr

Desnivell: 100 m

Punt de partida: Aparcament al km 13 de la Ma-2210 (crta. del Far de Formentor)

 

Caminem 100 m per la carretera en direcció al Port de Pollença, la creuem cap a l’esquerra I agafem la pista asfaltada senyalitzada. Passem un portell a la dreta de la barrera I baixem fins a la platja. Val la pena seguir el sender a la seva dreta que duu al Mirador del Castellet. Tornem pel camí d’anada.

 
 

13.- Cala Figuera

Aparcament- Carretera (20 min)- Cala Figuera (+ 20 min)- Aparcament (+ 20 min)

 

Dificultat: mitjana

Horari : 1 hr

Desnivell: 100 m

Punt de partida: Aparcament al km 13 de la Ma-2210 (crta. del Far de Formentor)

 

Caminem 100 m per la carretera en direcció al Port de Pollença, la creuem cap a l’esquerra I seguim una pista asfaltada senyalitzada. Passem per la dreta de la barrera i, a la primera corba cap a l’esquerra, anem tot recte per una pista durant 10 min. Girem a la dreta, passem una barrera i creuem la carretera. Uns metres cap a l’esquerra, agafem una pista que davalla a Cala Figuera des d’on tornem per un tirany que comença a la dreta de la platja i que ens duu directament a l’aparcament.

 
 

14.- El Fumat (335m)

 Aparcament - Coll de la Creu (+25 min)- El Fumat (+ 15 min) - Aparcament (+ 40 min)

 

Dificultat: mitjana

Horari : 1 hr 20 min

Desnivell: 155 m

Punt de partida: Aparcament al km 14,9 de la Ma-2210 (carretera al far de Formentor). Hi ha un petit aparcament més proper al començament del sender.

 

Caminem 600 m per la carretera en direcció al Port de Pollença i, al km 14,3, agafem a l’esquerra el “Camí Vell del Far” (senyalitzat). Pugem cap a un ampli coll on abandonem el camí de carro i anem tot recte per un tirany fitat fins al cim. (si anem 50 m en direcció nord gaudirem d’una espectacular panoràmica damunt Cala Figuera). Tornem pel camí d’anada.

 
 

 

15.- A Cala Murta i al Fumat (335m)

Aparcament- Cala Murta (20 min)-Coll de la Bretxa (+ 1 hr)- El Fumat (+ 20 min)- Coll de la Creu (+15 min)- Aparcament (+ 35 min)

Dificultat: alta

Horari : 2 hr 30 min

Desnivell: 335 m

Punt de partida: Aparcament al km 13 de la Ma-2210 (crta. del Far de Formentor

 

Caminem 100 m per la carretera en direcció al Port de Pollença, la creuem cap a l’esquerra I seguim la pista asfaltada senyalitzada fins a la platja. Abans de la rosta i dura pujada valdria la pena fer un capficó.

Tornem a la pista d’anada ihi caminem uns 600 m. Després de creuar tres pontets, deixem una pista a l’esquerra, travessem un altre pic el torrent I, als pocs metres, girem a la dreta per un tirany fitat. Passem pel costat d’un forn de calç i anem pel mig del comellar en direcció al camí en zigzag que tenim damunt nostre I que seguirem fins uns 50 m abans del Coll de la Bretxa. En aquesta corba a la dreta, agafem un titany cap a l’esquerra que puja pel càrritx i les roques fins al cim del Fumat (si anem 50 m en direcció nord gaudirem d’una espectacular panoràmica damunt Cala Figuera). Tornem pel camí d’anada durant 5 min i, després, davallem directament a l’ample coll. Des d’aquí seguim el camí de carro que ens duu a la carretera on girem a l’esquerra en direcció a l’aparcament. Hem d’anar alerta quan passem per l’estret i fosc tunnel.

 

 
 

16.- Cala en Gossalba

Aparcament- Cala en Gossalba (40 min) i tornada (+ 40 min)

Dificultat: mitjana

Horari : 1 hr 20 min

Desnivell: 175 m

Punt de partida: Aparcament al km 14,9 de la Ma-2210 (crta. al Far de Formentor).

 

Creuem la crta. i seguim un camí pedregós en suau davallada. Poc abans que el camí s’acabi abruptament (a la dreta veiem fites que ens condueixen a la segona cala i al cim del Fumat), baixem cap a l’esquerra directament a la platja. Tornem pel camí d’anada.

 

 

 

 

ITINERARIS PEL CAP DES PINAR I ALCÚDIA

 

18.- Excursió costanera pels voltants d’Alcúdia

Alcúdia- Sa Marina (30 min)- Es Barcarès (+ 10 min)- Es Morer Vermell (+ 30 min)- Platja de Sant Pere (+ 40 min)- Alcúdia (+40 min)

 

Dificultat: baixa

Horari : 2 hr 30 min

Punt de partida: Alcúdia- Estació d’autobusos a l’Avinguda dels Prínceps d’Espanya.

Mirant cap a la murada, agafem un carrer a la seva dreta (Carrer d’en Serra) que ens duu a la Plaça de la Constitució. Girem a l’esquerra pel Carrer Major i, passat l’Ajuntament, anem a la dreta pel Carrer Progrés. Creuam la murada, la carretera I l’aparcament en diagonal cap a l’esquerra i prenem una pista asfaltada. Just enfront de la carretera al Port de Pollença (20 min), girem a la dreta en direcció a la platja que seguim cap a la dreta. La major part del temps no importarà abandonar la línia costanera i podem travessar els jardins i terrasses que s’han construït damunt el domini públic.

Després de la primera platja de Sa Marina, passem per Es Barcarès i Es Morer Vermell, on hi ha uns hotels i una bonica platja. Continuem pel passeig de vianants i prenem un camí ample travessant l’urbanització de Manresa. Val la pena continuar pel sender costaner si no ens volem perdre la part més bonica de l’itinerari, pel costat de pedreres de marès i amb bones vistes del Cap des Pinar. Agafem un carrer asfaltat, davallem a la platja de la Font de Sant Joan i, al final de la següent (Sant Pere), ens desviem a la dreta per uns escalons. Arribem a una petita “rotonda” on girem a la dreta pel “Camí de l’Hort dels Moros” i tornem a Alcúdia.

 

 
 

 

19- Penya des Migdia

Horari: 1h 45min

Desnivell: 230 m

Dificultat: mitjana-alta/ no senyalitzat

Des de l'aparcament, pugem per l'ampla pista i continuem fins passada una marcada corba a la dreta (15 min) on ens desviem a l'esquerra per un sender. A uns 20 minuts, seguim tot recte en lleuger descens, fins a un curt túnel (5 min) que travessem. Després de passar prop d'un forn, un aljub i un refugi (tots formaven part del sistema defensiu contra els pirates al s. XVII, completat amb el canó del cim), ens trobem al mirador sobre el Cap des Pinar. Poc abans d'arribar-hi, comença, a mà dreta, un rost tirany cap al cim (358 m). Tornem pel camí d'anada i, quan arribem a la pista, podríem girar a l'esquerra i continuar per l'itinerari 20.

 

 
 

 

20- Talaia d'Alcúdia des de l'Ermita de la Victòria

Horari: 3h 30min

Desnivell: 500 m de desnivell

Dificultat: mitjana / senyalitzat

Des de l'Ermita de la Victòria pugem per la pista fins al seu final i seguim pel camí que ascendeix fent voltes i arriba a una bifurcació, on continuem tot recte fins al cim. Tornem a la bifurcació,girem a la dreta i baixem al Coll Baix on agafem la pista cap a la dreta. Al cap de 10 min, ens desviem per un camí cap a la dreta que ens duu al Coll de na Benet. Baixem fins a una pista transversal on anem a l'esquerra. Travessem dos pics el torrent, passem al costat d’un dipòsit pels incendis i arribem a una pista. Girem a la dreta, deixem a uns 70 metres una bifurcació a l'esquerra i, 3 min després, anem cap a l'esquerra. Quan aquesta pista s'acaba, prenem el sender de la dreta que davalla a un torrent i, d'aquí, puja cap a l'Ermita.

 

 

20.1- Talaia d'Alcúdia

Horari: 2h 30min

Desnivell: 400 m

Dificultat: mitjana-alta / parcialment senyalitzat

Anem per l'itinerari 20 fins a la Talaia d'Alcúdia (1 h) i baixem per la cresta en direcció SW (Alcúdia) amb un curt pas de desgrimpada al començament. En arribar al Coll de na Benet (40 min) seguim l'itinerari 20 des d'aquest punt.

 

 
 

 

 

21- Talaia d'Alcúdia des de la Barrera des Coll Baix

• Accés a la Barrera des Coll Baix: des d'Alcúdia anem en direcció a l'Ermita de la Victòria, girem a la dreta al restaurant Bodega del Sol (rètol "Fundació") i seguim fins que la pista deixa de ser asfaltada, creua una paret i arriba a cruïlla de pistes.

Horari: 3h 30min

Desnivell: 500 m

Dificultat: mitjana / parcialment senyalitzat

Des de la barrera des Coll Baix, anem per la pista de l'esquerra en pujada. Al cap de 3 min, girem a la dreta pel sender que segueix la carena pujant i baixant fins al Coll de na Benet. Continuem per la carena en direcció NE fins al cim. Davallem pel seu camí principal d'accés (direcció a l'Ermita) i, 5 min després, ens desviem cap al Coll Baix on prenem la pista a mà dreta fins a la Barrera.

 

 
 

 

22- Platja des Coll Baix

Horari: 1 h

Desnivell: 150 m

Dificultat: mitjana-alta

Podem anar en cotxe des de la Barrera uns 4 km fins a la bifurcació de la “Fundació” o aparcar 800 m més enllà davant d’una caseta. Hi ha més llocs per aparcar, però la pista està en mal estat. Continuem a peu per la pista, travessem el Coll Baix (cap a l’esquerra, hi ha un camí que puja a la Talaia d’Alcúdia en 1h) i baixem fins a la bonica cala. És millor no agafar cap drecera, ja que algunes duen a un vessant molt rost i perjudiquen la natura.

 

 
 

 

23.- El Puig de Sant Martí

Port d’Alcúdia- Puig de Sant Martí (45 min)- Pista asfaltada (+ 15 min)- Port d’Alcúdia (+45 min)

 

Dificultat: mitjana

Horari: 1 hr 45 min

Desnivell: 200 m

Punt de partida: A l’extrem oest de l’Avinguda Pere Mas i Reus (Edificio Siesta). Si anem en cotxe, agafarem la via de circumval.lació del Port d’Alcúdia (Ma-3470) i girarem a la sortida senyalitzada.

 

Creuem la via de circumva.lació i, a l’esquerra del KKK, ascendim uns metres per un dret tirany rocós. Girem a l’esquerra cap a un bosquet on ens desviem a la dreta. Pugem pel comellar rocós fins a un collet (30 min) on anem a la dreta i grimpem fins al cim. Ara hem de cercar la ruta de davallada entre el càrritx i les roques: seguim la cresta en direcció a les antenes del cim veinat i girem a la dreta quan el pendent ho permeti fins assolir la pista. L’agafem cap a l’esquerra i, a la bifurcació amb una pista forestal, anem novament a l’esquerra. Seguim la pista principal i, 50 m abans de la via de circumval.lació, ens desviem a l’esquerra. Travessem la crta. per un túnel i continuem pel camí fins al punt de partida.

 

 

 

 

 

 

ITINERARIS PEL CAP DE FERRUTX, ARTÀ I CAPDEPERA

 

 

25.- El Camí Vell d’Artà a l’Ermita de Betlem

Artà- Can Canals (45 min)- Pas de sa Mèl.lera (370m, + 1 hr)- Ermita de Betlem (+ 15 min)

Dificultat: mitjana

Horari: 2 hr (només anar)

Desnivell: 240 m

Punt de partida: Camp d’esports i escola d’Artà

 

Seguim la pista asfaltada que es dirigeix al noroest uns 2 km fins a una corba a la dreta on es converteix en una pista de terra. Deixem les cases de Can Canals a la dreta i caminem per la pista uns 15 min. Abans de creuar un torrent sec (a una zona boscosa), girem a la dreta i passem una barrera. El camí s’estreny i desemboca a un tirany brut de vegetació que puja fins a la carretera on anem cap a l’esquerra. L’Ermita va ser fundada fa 200 anys en aquest indret aïllat i, fins fa uns pocs anys, encara hi residien uns ermitans que s’ocupaven dels horts. Val la pena anar al mirador de sa Coassa agafant un camí que comença darrere l’església (20 min, anar i tornar) i anar a la Font de s’Ermita, un indret fresc i bucól.lic, ideal per fer una aturada. Tornem pel camí d’anada o seguint el GR cap a S’Alqueria Vella (1 h) i , des d’allà, la crta. a Artà (5 km)

 

 
 

 

26- De la Colònia de Sant Pere al Caló de Ferrutx

 

 
 

27- De la Colònia de Sant Pere a l'Ermita de Betlem

 

 
 

28- De la Colònia de Sant Pere a Son Serra de Marina

 
 

 

29- Bec de Ferrutx (528 m)

Ermita de Betlem- Inici del camí ample (30 min)- Final del camí ample (+ 30 min)- Coll d’en Pelat (+ 20 min)- Bec de Ferrutx (+ 25 min) i tornada (+ 1hr 30min)

 

Dificultat: mitjana

Horari: 3 hr 15min

Desnivell: 320 m

Punt de partida: Aparcament de l’Ermita de Betlem.

 

Des de l’aparcament, i amb l’entrada a l’Ermita davant nostre, agafem un camí cap a l’esquerra que puja suaument. Després d’una casa en ruïnes, el camí planeja, davalla uns 5 minuts i s’eixampla. A una bifurcació, girem a la dreta i seguim la pista fins al final. Poc després, quan ja veiem el Bec de Ferrutx, el camí davalla fins a un coll i torna a pujar fins a una fita geodèsica. Des d’aquí, continuem cap a la dreta per l’ample cresta fins al cim, des d’on gaudim d’una panoràmica espectacular damunt la Badia d’Alcúdia i Es Pla.

Tornem pel camí d’anada però hem d’anar alerta a una bifurcació: cinc minuts després d’agafar el camí ample, ens hem de desviar per la pista de l’esquerra.

 

Altres itineraris:

* Davallada a la costa i a la Colònia de Sant Pere:Des de la cruïlla, prop de la Font de l’Ermita, agafem el GR cap a l’esquerra en descens fins a la carretera que creuem en línia recta (40 min). Arribem a la costa i girem a la l’esquerra cap a la cala de Caloscamps (20 min). Seguim la pista asfaltada que podem abandonar si volem agafant un sender costaner i arribem a la Colònia de Sant Pere (30 min).

* Pujada a la Talaia Freda: Des de la cruïlla, prop de la Font de l’Ermita, agafem el GR cap a la dreta en ascens fins a que planeja (30 min). Girem a l’esquerra per un camí senyalitzat que duu a un mirador i, a partir d’aquí, seguim l’itinerari 33

 

 
 

 

30- Parc Natural de Llevant- Puig Figuer

Aquest espai es va protegir l'any 2001 després de l’adquisició per part del Govern de dues finques amb una extensió de 1.586 ha. Aquesta zona, tot i haver patit el flagell dels incendis forestals, té nombrosos punts d'interès: paisatges àrids, relleus suaus, cales d’arena i una xarxa ben mantinguda d’itineraris senyalitzats. Des del km 4,7 de la Ma-3333 (crta. d’Artà a l’Ermita de Betlem) s’accedeix a l’aparcament del centre d’informació de S’Alqueria Vella (obert de 10:00 a 15:00 h- Tel. 606 096 830). Una curta excursió ens condueix a les ruïnes arqueològiques del Puig Figuer (10 min) i també podem anar a l’Ermita de Betlem seguint el GR-222 (1 h).

 

Els Establits de s'Alqueria

Alqueria Vella-Viewpoint (40 min)- Alqueria Vella (+ 35 min)

Dificultat: mitjana

Horari: 1 hr 15 min

Desnivell: 165 m

Punt de partida: Aparcament de S’Alqueria Vella

 

Des de l’aparcament, creuem la carretera d’accés i agafem la pista de terra senyalitzada. A la següent bifurcació, anem tot recte i, un minut més tard, seguim un sender pedregós en pujada. Sorprén veure tantes casetes i marjades en un indret tan àrid, pedregós i rost. A la part superior plana, girem a la dreta per un camí senyalitzat que ens duu a un mirador amb bones panoràmiques de la Badia d’Alcúdia i l’Ermita de Betlem. Darrere del mirador, comença un sender per on davallem, creuem una barrera i, a una sínia, anem a la dreta pel GR 222 cap a l’aparcament.

 

 
 

 

31- La costa verge del Parc Natural

 

Horari: 4h 30min

Desnivell: 550 m

Dificultat: mitjana / senyalitzat

Des de s’Alqueria Vella, agafem la pista que, abans de l'aparcament, hem deixat a mà dreta (rètol "Albarca, Es Verger") i, al cap de 2 minuts, girem a l'esquerra. Travessem un coll i baixem a les cases des Verger, on hi trobem una font que, enmig del paisatge àrid, brolla tot l’any. Uns 45 min després, després d’un bocí en pujada, anem a l'esquerra i, als pocs metres, una altra vegada cap a l'esquerra (val la pena desviar-se cap a la dreta per visitar les cases d'Albarca- refugi de s'Alzina). Arribem a la platja de Fontsalada i a la de l'Arenalet des Verger, on hi ha un refugi i una zona d’acampada.

És més curt seguir el GR cap a s’Esquena Llarga, però us aconsellem per la seva bellesa el Camí d’en Mondoi: a la cruïlla, prop del refugi, prenem la pista de la dreta en pujada i arribem a un creuer (30 min) on girem a l'esquerra. Poc després, la pista desemboca a un sender que ens duu a una pista transversal, on ens desviem a l'esquerra. A la propera bifurcació anem tot recte per la pista asfaltada i, passat el creuer de s’Esquena Llarga, val la pena seguir el GR ja que ens permetrà abandonar la pista més endavant. Agafem un camí a la dreta, travessem la pista en línia recta uns minuts després i caminem al costat d’una paret mitgera. La creuem cap a la dreta i arribem al Campament des Soldats, on estaven recluits els presoners de la República que van construir aquesta carretera, anomenada “Camí des Presos”. Prop de la pista davallem cap a l'esquerra en direcció a un pinar (SW) i agafem un sender. Quan arribem a la pista, hi caminem uns 100 m fins a una desviació on podem optar entre la pista i el GR per tornar a S’Alqueria Vella.

 

 

 
 

 

32- Alqueria Vella- Ermita de Betlem- Can Canals- Alqueria Vella

Horari: 3 h

Desnivell: 350 m

Dificultat: mitjana / no senyalitzat

L'itinerari segueix un antic camí cap a l'aïllada (i encara activa) ermita de Betlem, situada damunt la Badia d'Alcúdia. Es pot tornar pel camí d'anada o fer l'itinerari circular proposat passant per un tirany brut de vegetació. A S'Alqueria Vella (futur Centre d'Interpretació) s'hi accedeix des d'Artà per la carretera Ma-3333 (a l'Ermita de Betlem). Al km 4,8 girem a la dreta, direcció a "Albarca i Es Verger" fins a l'aparcament.

Agafem la pista que, abans de l'aparcament, hem deixat a mà esquerra i l'abandonem als 3 min seguint recte per un caminoi. Als 20 min de pujada, el sender gira sobtadament cap a l'esquerra i planeja fins a un coll des d'on veiem l'ermita i gaudim de la panoràmica de la Badia d'Alcúdia (10 min, des d'aquí es pot pujar a la Talaia Freda de Morei). A la davallada, travessem parets mitgeres i arribem a una bifurcació (20 min) on anem a l'esquerra, passant per la font (1 min) cap a l'ermita (5 min, darrere l'edifici podem agafar un camí al Mirador de sa Coassa). Des de l'aparcament de l'ermita, pugem per la carretera fins al km 7 (20 min) i, passat el coll, cerquem un tirany molt brut a la nostra dreta. Mitja hora més tard, el camí s'eixampla i desemboca a una pista (10 min, gual pavimentat) on ens desviem cap a l'esquerra. Als 5 min deixem una casa a mà esquerra i, molt aviat, després de creuar un prat, arribem a una bifurcació on la pista gira sobtadament a la dreta i està pavimentada. El nostre itinerari continua tot recte, travessa, als 80 m, una barrera tancada (es passa per la dreta) i s'estreny (5 min) al costat d'una paret mitgera que ens duu al Coll de sa Pleta Vella (10 min). Baixem fins a una casa abandonada (5 min) on comença una pista que, als pocs metres, es bifurca i on agafem cap a l'esquerra fins a la carretera Ma-3333 (5 min). Seguint-la cap a l'esquerra arribem a S'Alqueria Vella en 30 min.

 

 
 

 

33- Els tres cims del Parc: Puig de sa Creu, Talaia Freda i Puig des Porrassar

Alqueria Vella- Mirador (45 min)- Puig de sa Creu (486m, + 25 min)- Talaia Freda (564m, + 30 min)- Camí des Pressos (+ 35 min)- Campament des Soldats (+ 5 min)- Puig des Porrassar (491m, + 15 min)- Es Verger (+ 25 min)- Alqueria Vella (+ 30 min)

 

Dificultat: alta

Horari:3 hr 30 min

Desnivell: 650 m

Punt de partida: Aparcament de l’Alqueria Vella

 

A l’aparcament, creuem la pista d’accés, agafem la pista senyalitzada i, després de 150 metres, girem a la dreta. Quan arribem a una sínia restaurada, ens desviem cap a l’esquerra per un sender que puja travessant el paisatge àrid amb marjades i casetes abandonades i que ens duu a un mirador sobre la Badia d’Alcúdia. Seguim la carena cap a la dreta (N) en direcció al cim del Puig de sa Creu i, continuem en la mateixa direcció, davallant a una bretxa. Des d’aquí, el rost tirany fitat ascendeix fins a la Talaia Freda.

Després d’una aturada a la fita geodèsica, seguim una primera paret mitgera cap a l’est i, en la mateixa direcció, una segona. Al seu final, agafem un camí senyalitzat que es desvia a la dreta, creua un portell i ressegueix la reixeta uns minuts cap a l’esquerra. Arribem al „Camí des Presos“, construït pels presoners republicans de la Guerra Civil, i que seguim cap a la dreta. Cinc minuts més tard, agafem una pista cap a l’esquerra i, abans del “Campament des Soldats“, girem a l’esquerra pel GR. Passada una paret mitgera, l’abandonem i anem tot recte per un tirany fins al cim del Puig des Porrassar. Després de gaudir de la panoràmica, tornem al „Campament des Soldats“ i el creuem en diagonal cap a l’esquerra. Passem una barrera, caminem per una pista i, davant d’una barrera tancada, girem a l’esquerra per un sender en descens que ens duu a Es Verger. Des d’aquí, agafem la pista cap a la dreta, pugem al coll i davallem a S’Alqueria Vella.

 

 
 

34- Les canaletes de Sa Duaia de Baix

Horari: 1 h

Desnivell: 150 m

Dificultat: baixa-mitjana/ No senyalitzat

 És interessant observar a aquesta zona tant àrida, l'aprofitament ancestral dels recursos hídrics. Hi accedim des d'Artà on prenem la Ma-15 en direcció a Capdepera. A la benzinera de la sortida d'Artà girem a l'esquerra i, al proper creuer, agafem el carrer de la dreta (rètol "Cala Torta"). Abans d'arribar a la costa, ens desviem cap al restaurant Sa Duaia i aparquem poc abans de l'edifici. A la dreta comença una pista que agafem en baixada. Als pocs minuts deixem una pista a la dreta i, poc després, una altra a l'esquerra (5 min). Travessem el torrent i el seguim uns 20 min fins a la Font des Falgueral. Val la pena seguir la canaleta en pujada cap a la Font Sobirana (10 min, a la dreta). El retorn el podem fer baixant per la canaleta sense abandonar-la fins a un safareig (20 min) i, d'aquí, agafem una pista que desemboca al camí d'anada i on anem a l'esquerra per tornar al punt de partida (10 min).

 
 

37- El Puig de sa Cova Negra

 
 

41- Cala Agulla- Talaia de Son Jaumell- Cala Mesquida- Cala Torta- Cala Mesquida- Puig de s'Àguila- Cala Agulla

Horari: 4 h

Desnivell: 500 m

Dificultat: mitjana / senyalitzat amb fites i pintura

 

A l’extrem oest de Cala Rajada, travessem la platja de Cala Agulla, passem entre dues casetes i seguim una pista. Al cap de 10 min, deixem el camí principal i girem a la dreta (fita gegant, si volem estalviar-nos la part més dura de l'excursió podem continuar pel camí principal fins a Cala Mesquida). El caminoi passa al costat d'un forn de calç i ens duu en 20 min a la Talaia de Son Jaumell. Per anar directament a Cala Mesquida, seguim uns 200 m la carena per la que hem arribat i ens desviem a la dreta en forta davallada fins a la platja. La creuem i pugem per uns escalons fins a una placeta. Anem en direcció a la costa i girem cap a l'esquerra per un carrer asfaltat al final del qual comença un camí en pujada. Després de travessar un torrent, és millor optar pel tirany més allunyat de la costa que ascendeix a un turó. Abans d'arribar a Cala Torta, el camí fa una marcada corba a l'esquerra i baixa a la platja (des d'aquí podem seguir prop de la costa fins a la Torre d'Albarca, 1 h; i S'Arenalet, 40 min més).

 

Anem a l'esquerra, prenem la pista d'accés i, al cap de 5 min, ens desviem cap a l'esquerra per una pista en pujada fins a un segon collet (20 min). Cinc minuts després, ascendim per una pista a l'esquerra que desemboca a un camí que ens duu a Cala Mesquida. Creuem a l’altre costat per una passarel·la de fusta i pugem fins a trobar una paret mitgera que seguim cap a la dreta. A la propera bifurcació continuem gairebé tot recte en direcció al Coll de Marina (30 min) i al punt de partida.

 
 

43.- El jaciment prehistòric del Claper des Gegants

Font de sa Cala- Claper des Gegants (30 min) i tornada (+ 30 min)

Dificultat: baixa

Horari: 1 hr

Punt de partida: Aparcament prop de la platja principal de la Font de sa Cala, al costat de l’hotel “Roc Carolina”

Seguim la pista asfaltada en direcció a “Depuradora” i “Claper des Gegants” uns 3 minuts i,a una corba a la dreta, girem a l’esquerra. L’ample camí puja suaument i assoleix un creuer on anem a la dreta i, cinc minuts més tard, tot recte. El camí s’estreny i arriba a una bifurcació on girem a la dreta i, poc després, novament a la dreta. Podem rodejar l’assentament megalític, construït fa 3000 anys i que conté un mur defensiu, un talaiot i alguns habitatges. Tornem pel camí d’anada.

 
 

45.- Talaia Nova des Cap Vermell

Canyamel- Talaia Nova (Torre Nova des Cap Vermell, 25 min)- Urbanització prop de la Font de sa Cala (+ 35 min)- Cruïlla al Claper des Gegants (+ 20 min)- Canyamel (+ 40 min)

Dificultat: mitjana

Horari: 2 hr

Desnivell: 300m

Punt de partida: al km 9,1 de la Ma-4042 (crta. de les Coves d’Artà) girem a l’esquerra pel Carrer Ermita i, a uns 250 m, aparquem a una corba marcada a la dreta

 

El camí puja suaument fins a un ample coll on es dirigeix cap a l’esquerra a un edifici en ruïnes i a la torre de defensa. Va ser construïda l’any 1577 per defensar-se dels pirates turcs i restaurada al 2012. Tornem pel camí d’anada uns 3 minuts i ens desviem cap a la dreta (marques blaves) per un sender que rodeja les cingleres i va en direcció a la costa. Després es dirigeix cap a l’esquerra, segueix una carena, travessa un ample coll (dir. N) i davalla uns 5 min.Planeja i arriba a un carrer d’urbanització on girem a l’esquerra. Uns minuts més tard, 100 m passada una corba a la dreta, ens desviem per una pista a mà esquerra que ens duu a la cruïlla senyalitzada del “Claper des Gegants”. Aquí, prenem un sender cap a l’esquerra en pujada que creua un collet i se’n va cap a la dreta pel costat d’una reixeta. Agafem un carrer d’urbanització cap a la dreta i, a la carretera, anem a l’esquerra fins al km 9, 1 i al punt de partida.