NOTICIAS

 

 

VISITAD TAMBIÉN

www.gr221.info

(senderos y otras infos)

www.torrentdepareis.info

(el itinerario más espectacular)

www.valldesoller.info

 

 

EXCURSIONES GUIADAS

Información>>>

 

 

NOTA

Consideramos que esta página tiene poco interés para los no residentes en Mallorca. Por ello, las noticias más antiguas y menos importantes y las que hemos extraído de la prensa local (que es la que mejor informa sobre estos temas) están en catalán. Si necesitáis cualquier aclaración, podéis pedírnosla:

email

 

 

 

►Febrero 2024: Se sigue trabajando en el futuro GR 221 en el Cap de Formentor

- Los trabajos de restauración de bancales y de limpieza de vegetación comenzaron hace más de un año y afectan al tramo entre la bifurcación de Cala Murta y la carretera del Faro (entre las líneas azules).

 

►Verano 2023: EL GR 221 ESTÁ SEÑALIZADO DESDE LA TRAPA HASTA EL PORT DE POLLENÇA

- Se trata de una excelente noticia que esperábamos hace muchos años!. Con la señalización "exprès" de los tramos Coll de sa Gremola- Coma d'en Vidal y Esporles- Valldemossa- Deià, sólo falta señalizar desde el Port d'Andratx a Sant Elm y La Trapa, menos de un 10% de su recorrido

- Comuna de Valldemossa, entre Esporles y Valldemossa-

 

- Coma des Cairats, entre Valldemossa y Deià-

- El GR evita la pista de la Coma des Cairats-

- El GR evita la pista de la Coma des Cairats-

 

- Pla des Aritges, en el Camí de s'Arxiduc, entre Valldemossa y Deià-

 

- Cerca de Son Borràs, a la entrada de Deià. Los trabajos continúan en 2024

- Etapa La Trapa- Estellencs- por debajo de la Mola de s'Esclop-

- Etapa La Trapa- Estellencs- Pas d'en Ponsa-

 

►Enero 2023: la primera expropiación de la Llei de Camins permite abrir el tram de GR 221 entre La Trapa y Ses Basses

 

►Diciembre 2022: abierto el tramo de GR 221.2 entre Puigpunyent y Estellencs

 

►Diciembre 2022: abierto el tramo de GR 221 entre La Trapa y ses Basses

►Noviembre 2022: inaugurado el refugi de Galatzó

►Septiembre 2022: abierto el sendero del Port de Sóller a la Torre Picada

 

 

►Julio 2022: presentada la Ruta dels Fars entre Cala Rajada- Costa de Llevant- Cap de ses Salines- Palma y Port d'Andratx

 

 

El GR 221 entre Banyalbufar y Estellencs ha sido reabierto: después de 15 años con problemas de paso, en mayo de 2015, se dio a conocer la primera sentencia favorable que se ha confirmado en febrero de 2016. Se han declarado públicos 3 caminos que atraviesan la finca des Rafal y que estaban cerrados desde 2007. También se ha señailzado una nueva conexión directa entre el Camí des Correu y la pista de S'Arbossar.

→ 1- Camí de sa Costa (GR) y su continuación hacia Estellencs

→ 2- Camí a S'Arbossar y hacia el Camí des Correu (GR 221.3)

→ 3- Camí Vell des Rafal a Planícia, la conexión más directa entre Banyalbufar y Planícia

 

- Vista desde el GR 221 en el tramo que atraviesa Es Rafal-

- Señal cerca de las casas des Rafal-

- Camino de conexión entre Es Rafal y Planícia-

 

NOTÍCIA RELACIONADA

►Gener 2007: Problemes al camí vell d'Estellencs a Banyalbufar

Des del gener de 2001 s'ha intentat tancar el pas pel camí (GR-221) que comunica Banyalbufar amb Estellencs. El camí va ser netejat pel GEM. l'any 1999 i senyalitzat per Fodesma poc després. A la possessió d'Es Rafal de Planícia varen desaparèixer poc després les senyals del GR i es van col·locar cartells a on se demanava que no se passàs .  Els Ajuntaments i Fodesma van recórrer als tribunals. Els propietaris varen intentar tancar el camí fins a que arribàs la decisió definitiva dels tribunals però el jutge va ordenar que havia de restar obert fins al veredicte final. La barrera se podia obrir.

A finals de l'any 2006, els tribunals es varen pronunciar i permeten el tancament del camí. Per febrer de 2007 ja s'havien tancat les barreres. Un mes abans, el propietari ens havia informat amb molta amabilitat sobre el tema. 

Sembla ser que els tribunals no s'han pronunciat sobre la titularitat del camí sino sobre el dret a tancar-lo. El Departament de Medi Ambient del Consell Insular (responsable del GR) ens ha confirmat que estan treballant amb l'Ajuntament per a trobar una solució definitiva, però que el GR podria estar tancat en aquest sector durant un temps. A finals de 2007 als rètols indicadors d'Estellencs i Banyalbufar s'adverteix del tancament del GR a Es Rafal . L'única alternativa és anar per la carretera Ma-10.

Per la tardor de 2010 la seva obertura pareixia imminent. S'havia fet una excursió reivindicativa (500 persones enmig de la pluja) i l'Ajuntament havia de llevar les barreres l'endemà. Però, novament, un jutge ho va aturar.

 

 

Capdepera: se han marcado diversas rutas por la zona costera y que tienen su inicio en la Platja de Son Moll, en Cala Agulla o en Cala Mesquida.

 

Año 2015- GR 222: señalizado el tramo entre el Coll des Racó y Cala Torta

- El GR discurre por el margen derecho del valle de Sa Duaia-

- Cala Torta-

 

Son Moragues- Teix- Valldemossa: desde octubre de 2014, se necesita un permiso para ir a los Miradores y a la Caseta.

→ NO se necesita para ir al Camí de s'Arxiduc. Para acceder a los Miradores de na Torta y de Can Costa y a la Caseta de s'Arxiduc, se necesita permiso (se autorizan 55 personas por día) al 619 591 985 o a: valldemossa@procustodia.org

 

Zona en la que se necesita permiso en azul/ Rutas sin permiso en naranja

 

El incendio de julio de 2013 quemó 2300 hectáreas entre Andratx y Estellencs y afectó a una bona parte de la Trapa

Y una buena noticia: 15 días más tarde ya se iniciaban los trabajos para prevenir la erosión por un grupo de 100 voluntarios. Aquí tenéis el video:

http://ib3tv.com/20130817_202679-primera-jornada-de-voluntariat-per-recuperar-la-zona-cremada-a-lincendi-dandratx.html

- Zona quemada. No ha afectado al puig de Galatzó y ha afectado poco a la Mola de s'Esclop.

 

- Paisaje desde la carretera en el coll de sa Gramola

 

- Paisaje de La Trapa

 

Febrero de 2013: Abierta la variante del GR 221 de Cúber al Refugi de Tossals Verds por el pas Llis

- Punto de arranque del sendero entre la Font des Noguer y l'embassament de Cúber

 

Verano de 2013: Marcadas algunas etapas del GR 222 entre la Colònia de Sant Pere, Can Picafort y Son Serra

- Poste de señalización entre el Club Naútic de la Colònia de Sant Pere y S'Estanyol con el Bec de Ferrutx al fondo

 

-El GR cerca de S'Estanyol

 

Restaurada la casa de neu del Puig d'en Galileu-

→ Estaba medio en ruinas desde que, a partir de 1928, había entrado en desuso. Se encuentra a 5 minutos del GR 221 entre Tossals Verds y Lluc.

 

 

Junio 2010: Nueva variante GR 221.5 entre el Castell d'Alaró y el refugio de Tossals Verds

La puesta en funcionamiento del Refugio del Castell d'Alaró puso de manifiesto la necesidad de crear una conexión con el GR 221. El Ajuntament d'Alaró consiguió por la vía judicial la apertura del camino que discurre junto a uno de los predios más emblemáticos de la Serra de Tramuntana, el de Solleric. El tramo está señalizado, desbrozado y todavía se está trabajando en la restauración del empedrado.

- Letrero en la crta. de Alaró a Orient con el Castell d'Alaró al fondo-

 

- Se ha habilitado un carril lateral al lado de la crta. de Alaró a Orient-

 

- Tramo con empedrado restaurado-

 

- Los bancaleros (margers) empedrando el sendero-

 

- Predio de Solleric-

 

- El olivar de Solleric-

 

- Señal indicadora en el Coll de sa Corona con el Puig des Tossals Verds al fondo-

 

Junio 2010: se inaugura el sendero peatonal de Peguera a Es Capdellà

 

- El sendero peatonal con el Galatzó al fondo-

→ Actualmente el mejor lugar para comenzar el GR 221 es en Peguera. Se ha inaugurado un sendero peatonal en dirección a Es Capdellà que, aunque discurre muy cerca de la carretera con poco tráfico, está muy bien diseñada y permite disfrutar del paisajes. Este nuevo camino ha sido financiado por el Ajuntament de Calvià.

- Desde Es Capdellà se puede ir a la finca pública de Galatzó y, de aquí, por el Comellar de ses Sínies y la Coma d'en Vidal a Estellencs y el GR 221.

 

 

17 de febrero de 2009: Planícia es finca pública!

La emblemática finca de Banyalbufar con 445 hectáreas ha sido comprada por el Govern.

 

Diari de Balears, 18 de febrer de 2009

Planícia, oberta a tothom

La Conselleria de Medi Ambient signa la compra de la possessió de més anomenada de Banyalbufar, després d’un any de tràmits. Grimalt bestreu 10 milions, però Madrid els abonarà d’aquí a un mes

Antoni Mateu | 18/02/2009 |

La Comunitat Autònoma de les Illes Balears signà ahir, després de més d’un any de tràmits, la compra de la finca de Planícia, al municipi de Banyalbufar, per 11.182.000 euros. Per fer-ho efectiu, el departament que dirigeix Miquel Àngel Grimalt ha hagut de bestreure la quantitat del seu pressupost general. Segons informaren fonts de la Conselleria, però, d’aquí a un mes el Ministeri de Medi Ambient, Rural i Marí els abonarà 10 milions en virtud d’un conveni. A partir d’ara, la Conselleria de Medi Ambient en gestionarà un total de 445 hectàrees, que suposen el 25 per cent de l’extensió del municipi. Tanmateix, 427 hectàrees (96 per cent) seran de titularitat estatal. El departament autonòmic només serà titular de les 18 hectàrees restants, que inclouen les cases de la possessió, de 1.400 metres quadrats construïts.

L’adquisició s’ha dut a terme exercint el dret de retracte que estableix la Llei estatal de monts i la Llei autonòmica de conservació d’espais de rellevància ambiental, a les quals està sotmés el paratge natural de la serra de Tramuntana. La legislació, per tant, permet que l’Administració es faci seu un patrimoni que abans un particular ha venut a un altre. L’única condició és que el Govern ha de pagar-ne el mateix preu. La gestió serà de la Conselleria però també hi participaran el Consell i l’Ajuntament de Banyalbufar. Precisament, el batle del poble, Mateu Ferrà (UM), visità ahir la finca juntament amb el conseller, el director general de Biodiversitat, Miquel Ferrà, i el director general de Medi Forestal i Protecció d’Espècies, Pere Ramon, després d’haver-ne efectuat la signatura. "Encara s’ha de concretar de quina manera l’Ajuntament tindrà lloc en la gestió de la finca. Allò cert, però, és que nosaltres també hi volem esser", digué el batle.

D’altra banda, una trentena de banyalbufarins es reuniren a la plaça del poble per felicitar-se mútuament perquè Planícia "a la fi, ja és pública". En l’acte organitzat per l’Associació Banya-al-bahar, s’encetaren botelles de vi de malvasia i, fins i tot, feren repicar les campanes. "Quan sabérem que se’n signaria la compra, convidàrem el batle a la celebració. Els polítics, però, han passat de llis i han anat a fer-se la foto. Tanmateix, però, allò realment important és que Planícia ja és oberta a tothom, als banyalbufarins i als que no ho són", digué Francesc Albertí, president de l’associació

 

Diari de Balears, 29 de gener de 2009

Balears arriba a un acord per comprar la finca de Planícia 

L'adquisició suposarà la incorporació al patrimoni públic d'una de les finques més valuoses, des del punt de vista ambiental, de la Serra de Tramuntana 

La Conselleria de Medi Ambient ha arribat a un acord amb els propietaris per comprar la finca de Planícia, a la Serra de Tramuntana, pel preu establert per l'Administració en el seu dret de retracte, un total de 11.182.000 euros dels quals el Govern central aportarà 10 milions.

Segons indica avui la Conselleria en un comunicat, l'acord al qual el Govern balear ha arribat amb l'empresa Planisi Estates S.L., propietària de la finca ubicada en el municipi de Banyalbufar, implica que els propietaris retiraran el recurs judicial que havien presentat contra el dret de retracte.

En el moment que es firmi la compra-venda, previst per a les pròximes setmanes, la finca passarà així a ser de propietat pública. El departament balear recorda que el passat mes de març el Consell de Govern va autoritzar la Conselleria a exercir el dret de retracte per a la compra de la finca.

Per a això, Balears va avançar els diners per a l'adquisició de la possessió, dels quals el Ministeri de Medi Ambient lliurarà al Govern autonòmic 10 milions d'euros.

La Conselleria i el Ministeri van donar ja el vistiplau a la compra de la finca, de 445 hectàrees, pel valor citat, que va ser el preu acordat entre particulars en l'operació de compra-venda de la finca realitzada el 12 d'abril de 2007.

 

Planícia serà centre ambiental o alberg de la Ruta de pedra en sec

→ La Conselleria de Medi Ambient estudia la possibilitat que les cases de Planícia esdevinguin un centre d’interpretació ambiental del PORN de la serra de Tramuntana o bé que aculli un alberg per a excursionistes, integrat dins la xarxa de refugis que el Consell gestiona de la Ruta de la pedra en sec, segons informaren ahir fonts properes a la mateixa Conselleria.Aquesta segona possibilitat sembla ser la més viable donada la situació d’aquesta finca al municipi de Banyalbufar, punt clau en el GR (ruta de gran recorregut) que va de Sant Elm, al terme d’Andratx, fins al cap de Formentor, a l’extrem més oriental de la serra de Tramuntana, a Pollença.

→ Aquesta notícia té lloc un dia després que el Ministeri de Medi Ambient decidís cedir 11'2 milions d’euros al Govern autonòmic per poder fer ús del dret de tempteig i retracte i incorporar les 627 quarterades de Planícia al patrimoni públic.«El camí de la Ruta de pedra en sec passa pocs metres a prop de les cases, per tant Medi Ambient està estudiant la possibilitat d’arribar a un acord amb el Consell perquè s’hi pugui ubicar un alberg per a excursionistes», asseguraren les mateixes fonts de la Conselleria.

→ «Tanmateix, no hi ha res tancat. Allò que és cert és que Planícia ofereix molt bones possibilitats. I, com que les cases tenen devers 1.500 m2, també hi podria haver espai per ubicar-hi un centre d’interpretació de Tramuntana a aquesta part sud de la serra», varen explicar des de la Conselleria.La setmana passada precisament es presentaren les obres que convertiran les cases de Ca s’Amitger, al terme d’Escorca, molt a prop de Lluc, en centre d’interpretació de Tramuntana. Si Planícia també s’hi convertís, hi hauria dues infraestrustures semblants en punts prou allunyats per poder donar servei a tots els visitants d’aquest espai natural.