NOTICIES

 

VISITAU TAMBÉ

www.gr221.info

www.torrentdepareis.info

www.valldesoller.info

 

 

EXCURSIONS GUIADES

Informació: E-mail

 

 

 

►Febrer 2024: Es segueix treballant al futur GR 221 al Cap de Formentor

- Els treballs de restauració de parets de pedra en sec i de neteja de la vegetació varen començar fa més d'un any i afecten al tram entre la cruïlla a prop de Cala Murta i la carretera del Far (entre les ratlles blaves).

 

►Estiu 2023: EL GR 221 ESTÀ SENYALITZAT DES DE LA TRAPA FINS AL PORT DE POLLENÇA

- Es tracta d'una excel.lent notícia que esperavem fa molt d'anys!. Amb la senyalització "exprès" dels trams Coll de sa Gremola- Coma d'en Vidal i Esporles- Valldemossa- Deià, al estiu de 2023 només falta senyalitzar des del Port d'Andratx a Sant Elm i La Trapa, menys d'un 10% del seu recorregut

- Comuna de Valldemossa, entre Esporles i Valldemossa-

 

- Coma des Cairats, entre Valldemossa i Deià-

- El GR evita la pista de la Coma des Cairats-

- El GR evita la pista de la Coma des Cairats-

 

- Pla des Aritges, al Camí de s'Arxiduc, entre Valldemossa i Deià-

 

- Prop de Son Borràs, a l'entrada de Deià. S'hi segueix treballant al 2024-

 

- Etapa La Trapa- Estellencs- assota de la Mola de s'Esclop-

- Etapa La Trapa- Estellencs- Pas d'en Ponsa-

 

►Gener 2023: la primera expropiació de la Llei de Camins permet obrir el tram de GR 221 entre La Trapa i Ses Basses

 

►Desembre 2022: obert el tram de GR 221.2 entre Puigpunyent i Estellencs

 

Novembre de 2022: Inaugurat el refugi de Galatzó: El Refugi compta amb 52 places repartides entre 12 habitacions

 

►Setembre 2022: obert el sender del Port de Sóller a la Torre Picada

 

 

►Juliol 2022: presentada la Ruta dels Fars entre Cala Rajada- Costa de Llevant- Cap de ses Salines- Palma i Port d'Andratx

 

El GR 221 entre Banyalbufar i Estellencs està obert: després de 15 anys amb problemes de pas, al maig de 2015, es va conèixer la primera sentència favorable que es va confirmar al febrer de 2016. S'han declarat públics 3 camins que travessen la finca des Rafal i que estaven tancats des de 2007. També s'ha netejat i senyalitzat una connexió directa entre el Camí des Correu i la pista de S'Arbossar.

→ 1- Camí de sa Costa (GR) i la seva continuació cap a Estellencs

→ 2- Camí a S'Arbossar i cap al Camí des Correu

→ 3- Camí Vell des Rafal a Planícia, inèdit i molt bonic, la connexió més directe entre Banyalbufar i Planícia

De moment seguirà tancada la pista superior i, per anar del Camí des Correu a Planícia s'haurà de davallar pel 2 i tornar a pujar pel 3 (o seguir el camí del bosc obert al 2009)

 

- Vista des del GR 221 al tram que travessa Es Rafal-

- Senyal a prop de les cases des Rafal-

- Camí que connecta Es Rafal directament amb Planícia-

 

- Camí que connecta el Camí des Correu amb la pista de S'Arbossar-

 

NOTÍCIA RELACIONADA

►Gener 2007: Problemes al camí vell d'Estellencs a Banyalbufar

Des del gener de 2001 s'ha intentat tancar el pas pel camí (GR-221) que comunica Banyalbufar amb Estellencs. El camí va ser netejat pel GEM. l'any 1999 i senyalitzat per Fodesma poc després. A la possessió d'Es Rafal de Planícia varen desaparèixer poc després les senyals del GR i es van col·locar cartells a on se demanava que no se passàs .  Els Ajuntaments i Fodesma van recórrer als tribunals. Els propietaris varen intentar tancar el camí fins a que arribàs la decisió definitiva dels tribunals però el jutge va ordenar que havia de restar obert fins al veredicte final. La barrera se podia obrir.

A finals de l'any 2006, els tribunals es varen pronunciar i permeten el tancament del camí. Per febrer de 2007 ja s'havien tancat les barreres. Un mes abans, el propietari ens havia informat amb molta amabilitat sobre el tema. 

Sembla ser que els tribunals no s'han pronunciat sobre la titularitat del camí sino sobre el dret a tancar-lo. El Departament de Medi Ambient del Consell Insular (responsable del GR) ens ha confirmat que estan treballant amb l'Ajuntament per a trobar una solució definitiva, però que el GR podria estar tancat en aquest sector durant un temps. A finals de 2007 als rètols indicadors d'Estellencs i Banyalbufar s'adverteix del tancament del GR a Es Rafal . L'única alternativa és anar per la carretera Ma-10.

Per la tardor de 2010 la seva obertura pareixia imminent. S'havia fet una excursió reivindicativa (500 persones enmig de la pluja) i l'Ajuntament havia de llevar les barreres l'endemà. Però, novament, un jutge ho va aturar.

 

Capdepera: s'han marcat diverses rutes per la zona costanera i que comencen a la Platja de Son Moll, a Cala Agulla o a Cala Mesquida.

 

Comuna de Caimari: s'han marcat els camins que duen des del poble al Parc Etnològic, a l'àrea recreativa des Fornassos, a Sa Placeta, al mirador de S'Esquena de s'Ermita i per la Coma d'en Mairata. Falta senyalitzar el que puja al Mirador de Caimari i la connexió entre el Comellar de s'Homo i el de sa Coveta Negra, però tots dos estan nets.

 

 

 

- Connexió Comellar de s'Homo- Comellar de sa Coveta Negra

 

Any 2015- GR 222: senyalitzat el tram entre el Coll des Racó i Cala Torta

- El GR va per la dreta de la vall de Sa Duaia-

- Cala Torta-

 

Son Moragues- Teix- Valldemossa: des de l'octubre de 2014, es necessita un permís per anar als Miradors i a la Caseta.

→ NO es necessita per anar al Camí de s'Arxiduc. Per accedir als Miradors de na Torta i de Can Costa i a la caseta de s'Arxiduc, s'ha de demanar permís (s'autoritzen 55 persones per dia) al 619 591 985 o a: valldemossa@procustodia.org

 

Zona on es necessita permís en blau/ Rutes sense permís en taronja

 

L' incendi de juliol de 2013 va cremar 2300 hectàrees entre Andratx i Estellencs i ha afectat una bona part de la Trapa

I una bona notícia: 15 dies més tard ja començava la recuperació dels terrenys cremats per part dels voluntaris. Aquí teniu el video:

http://ib3tv.com/20130817_202679-primera-jornada-de-voluntariat-per-recuperar-la-zona-cremada-a-lincendi-dandratx.html

- Zona cremada. No ha afectat al puig de Galatzó i ha afectat poc a la Mola de s'Esclop.

 

- Paisatge des de la carretera al coll de sa Gramola

 

- Paisatge de La Trapa

 

Febrer de 2013: Oberta la variant GR 221.7 de Cúber al Refugi de Tossals Verds pel pas Llis

-Començament entre la Font des Noguer i l'embassament de Cúber

 

Estiu de 2013: Marcades algunes etapes del GR 222 entre la Colònia de Sant Pere, Can Picafort i Son Serra

-Rètol als carrers entre el Club Naútic de la Colònia de Sant Pere i S'Estanyol amb el Bec de Ferrutx al fons

 

-El GR a prop de S'Estanyol

 

Restaurada la casa de neu del Puig d'en Galileu-

→ Estava mig esbucada des de que, a partir de 1928, va entrar en desús. S'han arreglat les parets de pedra en sec de la casa de neu i les del porxo de nevaters. Es troba a 5 minuts del GR 221 entre Tossals Verds i Lluc.

 

 

Octubre de 2010: Es Fangar està obert per a tothom! -

→ La bona feina de la Plataforma Pro Camins Públics de Manacor va obligar a l'Ajuntament a forçar un acord amb la propietat: es permet el pas per tots els camins i només es modificaran els dos que passen per les cases. Podeu llegir les notícies que han portat a aquest històric acord:

 
NOTÍCIA RELACIONADA

* 12 d'abril i 19 de desembre de 2004: Excursions reivindicatives per Es Fangar (Manacor). La insòlita decissió dels seus propietaris

-→ La possessió d'Es Fangar està al Terme Municipal de Manacor, entre aquest municipi i Felanitx i és una de les més grans de Mallorca (30 qm. cuadrats). Va ser comprada per una societat alemana fa uns tres anys amb l'objectiu de reconvertir les cases en un hotel de luxe. S'han tancat els camins que travessen la possessió i s'han posat guardes- jurat a les barreres. L'any 2003 hi va haver una manifestació de protesta per a reivindicar el dret de pas i se produiren alguns incidents

.→ El Tribunal Superior de les Illes Balears ha emès una sentència en la qual reconeix aquests camins com de titularitat privada i que, per mor d'això, poden ser tancats i precintats. Pareix que la propietat accepta el dret de pas a travès de la finca i està negociant el desviament dels camins amb l'ajuntament per evitar que passin per davant de les cases de la possessió.

→ Uns 1000 excursionistes varen participar a l'excursió reivindicativa organitzada el dia 12 d'abril. Es va reclamar el lliure accés als camins que l'Ajuntament de Manacor té grafiats com a públics dins la finca. L'Ajuntament està negociant un conveni amb la propietat en aplicació del qual desapareixerien diversos camins públics a canvi d'un únic camí tancat de reixa a cada banda. Una altra manifestació es va fer el 19 de desembre de 2004.

→  L'Ajuntament de Manacor va editar uns fotlletons de rutes cicloturístiques, algunes de les quals travessen la possessió. Davant aquest fet els propietaris han decidit comprar tota la edició (8000 fotlletons) i, d'aquesta manera, evitar la divulgació de les rutes.

  

Voldriem saber:

     a) Perquè l'Ajuntament, quan un propietari tanca un camí catalogat com a públic, NO FA RES?        b) Perquè segueixen tancats els camins d'es Fangar?      c) Quin benefici treu el poble de Manacor del desviament dels camins? Quin els propietaris?        d) El camí d'es Torrent de ses Piques, passaria per ventura per dins de la propietat de la família Sureda, un membre de la qual és regidor de l'equip de govern de l'Ajuntament?      e) Què n´ha de fer el propietari d'Es Fangar dels 8.000 exemplars de la guia d'itineraris de bicicleta de muntanya?         f) Atès l'èxit de la seva venda, perquè no s'han reeditat?        g) Els següents camins, i molt d'altres, que apareixen al CATÀLEG DE CAMINS PÚBLICS de l' Ajuntament de Manacor segueixen tancats.

                    

* Dia 14 de desembre de 2008: sisena excursió reivindicativa a Es Fangar -

→ Poc després de la manifestació de desembre de 2008 s'ha anunciat que s'ha arribat a un principi d'acord amb la propietat per reobrir els camins que travessen aquesta possessió

→ El dia 18 de desembre de 2005 la manifestació havia aplegat uns 1500 excursionistes, un any després uns 1000. Poc després de que l'Ajuntament de Manacor decidís que els camins d'Es Fangar s'havien d'obrir, els excursionistes varen trobar les barreres obertes. El propietari (Peter Eisenmann) les va tancar l'endemà.

 

 

 

Juny 2010: Nova variant GR 221.5 entre el Castell d'Alaró i el refugi de Tossals Verds

L'obertura del Refugi del Castell d'Alaró va fer necessària una connexió amb el GR 221. L'Ajuntament d'Alaró va resoldre judicialment el dret de pas per una de les possessions més emblemàtiques de la Serra de Tramuntana, la de Solleric. La variant està senyalitzada, desbrossada i encara s'està treballant en la restauració del empedrat.

-Rètol a la crta. d'Alaró a Orient amb el Castell d'Alaró al fons-

 

S'ha habilitat un carril lateral al costat de la crta. d'Alaró a Orient-

 

Bocí d'empedrat nou-

 

- Els margers empedrant el camí-

 

- Possessió de Solleric-

 

- L'olivar de Solleric-

 

- Rètol al Coll de sa Corona amb el Puig des Tossals Verds al fons-

 

Juny 2010: s'inaugura el sender per a vianants de Peguera a Es Capdellà

 

- El sender per a vianants amb el Galatzó al fons-

→ Actualment el millor lloc per començar el GR 221 és a Peguera. S'ha inaugurat un sender per a vianants en direcció a Es Capdellà que, encara que discorre molt a prop de la carretera poc transitada, està molt ben dissenyat i permet gaudir del paisatge. Aquest nou camí ha estat finançat per l'Ajuntament de Calvià.

- Des d'Es Capdellà es pot anar a la finca pública de Galatzó i d'aquí, pel Comellar de ses Sínies i la Coma d'en Vidal, a Estellencs i el GR 221.

 

Juny de 2010: Es pot caminar per la Vall de Ternelles (Pollença)

Ternelles ha estat tancada uns quinze anys però, finalment, els esforços de l'Ajuntament de Pollença han donat els seus fruits. Des de la primavera de 2010, vint persones poden caminar per Ternelles. El Castell del Rei segueix tancat però es pot davallar fins a Cala Castell.

- S'ha de demanar un permís a l'Ajuntament. Per més informaciö: www.ajpollenca.net.

- A continuació us presentem algunes notícies d'aquest llarg procés:

 

NOTÍCIA RELACIONADA

► JUNY DE 2003: El catàleg de camins del terme de Pollença confirma que el camí de Ternelles és d'ús públic-

Fodesma ha entregat el catàleg a l'Ajuntament de Pollença. Se tracta d'una eina important de cara a negociar amb els propietaris l' obertura del camí de Ternelles que duu al Castell del Rei. S'han trobat més de 40 documents que acrediten l'ús públic amb dret de pas d'aquest camí. Ja al segle XIV, l'Ajuntament hi va realitzar millores. El novembre de l'any 2001 el Tribunal Suprem havia declarat aquest camí i alguns altres del terme de Pollença com d'ús públic, independentment de la seva titularitat privada.

→ L'any 2006, la propietat ha aconseguit que, una bona part de la Vall de Ternelles, sigui declarada "Zona d'ús exclusiu" del "Paratge Natural de la Serra de Tramuntana". Aquest fet restringirà tot l'any i per sempre el pas d'excursionistes. L'Ajuntament de Pollença ha proposat de permetre el pas a 20 excursionistes cada dia.

NOVEMBRE DE 2008: Es podria obrir Ternelles

El Tribunal Superior de Justícia de Balears ha donat el vistiplau al projecte per regular l'ús públic del Camí de Ternelles. El Consell l'havia redactat i estipula que s'ha de garantir el pas de 20 persones, cinc dies a la setmana i prop d'uns 7 mesos l'any. D'aquesta manera es compatibilitzaria amb el PORN de la Serra de Tramuntana que va declarar Ternelles com a "zona d'exclusió". El dia 13 d'octubre es va dur a terme una manifestació per reclamar el pas lliure i que no va poder travessar les barreres de la finca al impedir-ho uns agents de La Conselleria de Medi Ambient. 

 

 

17 de febrer de 2009: Planícia és finca pública!

→ L'emblemàtica possessió de Banyalbufar amb 445 hectàrees ha estat comprada pel Govern.

Diari de Balears, 29 de gener de 2009

Balears arriba a un acord per comprar la finca de Planícia 

L'adquisició suposarà la incorporació al patrimoni públic d'una de les finques més valuoses, des del punt de vista ambiental, de la Serra de Tramuntana.

Planícia serà centre ambiental o alberg de la Ruta de pedra en sec→ La Conselleria de Medi Ambient estudia la possibilitat que les cases de Planícia esdevinguin un centre d’interpretació ambiental del PORN de la serra de Tramuntana o bé que aculli un alberg per a excursionistes, integrat dins la xarxa de refugis que el Consell gestiona de la Ruta de la pedra en sec, segons informaren ahir fonts properes a la mateixa Conselleria.Aquesta segona possibilitat sembla ser la més viable donada la situació d’aquesta finca al municipi de Banyalbufar, punt clau en el GR (ruta de gran recorregut) que va de Sant Elm, al terme d’Andratx, fins al cap de Formentor, a l’extrem més oriental de la serra de Tramuntana, a Pollença.→ Aquesta notícia té lloc un dia després que el Ministeri de Medi Ambient decidís cedir 11'2 milions d’euros al Govern autonòmic per poder fer ús del dret de tempteig i retracte i incorporar les 627 quarterades de Planícia al patrimoni públic.«El camí de la Ruta de pedra en sec passa pocs metres a prop de les cases, per ant Medi Ambient està estudiant la possibilitat d’arribar a un acord amb el Consell perquè s’hi pugui ubicar un alberg per a excursionistes», asseguraren les mateixes fonts de la Conselleria.→ «Tanmateix, no hi ha res tancat. Allò que és cert és que Planícia ofereix molt bones possibilitats. I, com que les cases tenen devers 1.500 m2, també hi podria haver espai per ubicar-hi un centre d’interpretació de Tramuntana a aquesta part sud de la serra», varen explicar des de la Conselleria.La setmana passada precisament es presentaren les obres que convertiran les cases de Ca s’Amitger, al terme d’Escorca, molt a prop de Lluc, en centre d’interpretació de Tramuntana. Si Planícia també s’hi convertís, hi hauria dues infraestructures semblants en punts prou allunyats per poder donar servei a tots els visitants d’aquest espai natural.

La Conselleria de Medi Ambient ha arribat a un acord amb els propietaris per comprar la finca de Planícia, a la Serra de Tramuntana, pel preu establert per l'Administració en el seu dret de retracte, un total de 11.182.000 euros dels quals el overn central aportarà 10 milions.Segons indica avui la Conselleria en un comunicat, l'acord al qual el Govern balear ha arribat amb l'empresa Planisi Estates S.L., propietària de la finca ubicada en el municipi de Banyalbufar, implica que els propietaris retiraran el recurs judicial que havien presentat contra el dret de retracte.En el moment que es firmi la compra-venda, previst per a les pròximes setmanes, la finca passarà així a ser de propietat pública. El departament balear recorda que el passat mes de març el Consell de Govern va autoritzar la Conselleria a exercir el dret de retracte per a la compra de la finca.Per a això, Balears va avançar els diners per a l'adquisició de la possessió, dels quals el Ministeri de Medi Ambient lliurarà al Govern autonòmic 10 milions d'euros.La Conselleria i el Ministeri van donar ja el vistiplau a la compra de la finca, de 445 hectàrees, pel valor citat, que va ser el preu acordat entre particulars en l'operació de compra-venda de la finca

 

Itineraris senyalitzats a la finca pública de Planícia

                                                                                                                         - Puntals de Planícia -

 

-Cases de Planícia-

- Vista des de les cases en direcció a S'Esclop i la Punta Fabioler-

- Des de principis d'abril s'han obert les barreres de la finca (km. 90,250 de la Ma-10 entre Banyalbufar i Estellencs). S'han senyalitzat tres itineraris:  1- de la crta. Ma-10 a les cases de Planícia (45min): segueix la pista asfaltada d'accés a la possessió a travès de les marjades d'oliveres.  2- Font de S'Obi (45min): primer pel bosc i després per les marjades d'oliveres  3- A l'Aljub des Cristians, itinerari circukar per l'alzinar (60min). Des d'abril de 2016 s'hi pot accedir directament des de Bayalbufar passant per la finca des Rafal. Esperem que es senyalitzin i acondicionin altres camins com el de la Font de sa Menta ( a la crta. Ma-10) a la Font de S'Obi i els de pujada a la Mola de Planícia.

    

-Puntals de Planícia (esquerra) i es Aljubets (dreta)-