TEMES INTERESSANTS

 

VISITAU TAMBÉ

www.gr221.info

www.torrentdepareis.info

www.valldesoller.info

 

 

EXCURSIONS GUIADES

Informació: E-mail

 

 

El Puig Major, el nostre cim més alt


  El Grup Excursionista de Mallorca, GEM


  Els margers del Dep. de Medi Ambient


  Xarxa de refugis del Govern Balear


Rescat a muntanya


  Catàstrofes naturals


  Vies d'escalada


  Descens de torrents

 

► El Puig Major, el nostre cim més alt

El Puig Major (1.437 m) és el cim més alt de l'illa. No s'hi pot pujar ja que es tracta d'una zona militar: l'any 1958 s'hi va instal.lar una estació de vigilància aèria que controla l'oest de la Mediterrània

-     L'any 1932 s'hi volia instal.lar un telefèric des de la carretera de Sa Calobra. No es va fer degut a l'elevat cost del projecte: uns 2 milions de pessetes (12.000 €)

La Penya des Migdia (1.398 m), la punta del Puig Major que es veu des de Sóller és accesible, però s'ha d'evitar trepitjar la carretera que duu al cim. Es pot pujar des de la pista de Binis o des de la carretera Sóller- Lluc (Km. 37.8, 300 metres abans del túnel). Al final de la Coma d´en Arbona, abans d'arribar a la crta., s'ha de pujar a mà esquerra directe cap al cim. És bastant dret, hi ha moltes rossegueres i, al final, hem d'emprar les mans.

 

► El Grup Excursionista de Mallorca, GEM  

 ☻El Grup Excursionista de Mallorca (GEM) és l'entitat excursionista amb més socis (uns 500). L'adressa és: Carrer dels Horts, 1- baixos / 07003- Palma de Mallorca/ Tel.  971.718. 823 / E-mail: secretaria @ gemweb.org / http:// www.gemweb.org.

 ☻El GEM organitza sortides colectives, cursos,  conferències i la travessa de la Serra.

Molt important són les accions de neteja de camins públics, envaïts per la vegetació :

-         1997: El Camí de na Cavallera, de Bàlitx d'Avall al Coll de Biniamar (al Camí de Sa Costera del Mirador de ses Barques a Cala Tuent). -         1998: El Camí des Pescadors d'Esporles al Port des Canonge. -         1999: El Camí Vell d' Estellencs a Banyalbufar. -         2000: El camins de Sóller i Fornalutx en direcció al Mirador de ses Barques (Costa d´en Flassada, Costa d´en Nicó). -         2001: El Camí Vell d' Estellencs a Puigpunyent. -         2002: El Camí de na Martorella de Fornalutx a la Coma de Son Torrella passant pel Portell de Sa Costa. -         2003: El Camí des Puig (Puig de Son Talent- Manacor) -          2004: Neteja del Torrent de Pareis: es van llevar fems (deixalles), s'esborraren els graffitis i es milloraren alguns passos. -          2005: El camí al Pou de Binifat (Sencelles).  -          2006: El camí vell d'Alaró a Orient pel Pas de s'Escaleta. -          2007: Una part del camí Vell d'Alcúdia a Lluc-          2008: una part del Camí Vell d'Alaró a Binissalem.

 

 

 ► Els margers del Departament de Medi Ambient  (+ informació ►)

FODESMA va ser una escola d'oficis on hi destacaven l'Escola de Molins, que restaura aquests elements patrimonials, l'Escola de Mestres d´Aixa, que construeix embarcacions tradicionals i l'Escola de Margers. A 2004 les seves funcions d'aquesta darrera van ser traspassades al Departament de Natura i Medi Ambient del Consell Insular. Des de 1986, els margers treballen restaurant els camins de muntanya:

-        Castell d´Alaró/ Camí Vell d'Inca a Lluc/Barranc de Biniaraix/ Puig de Maria, a Pollença/ Camí des Correu, de Banyalbufar a Esporles/ Els camins de Deià a la cala (Camí des Ribassos, Camí de Sa Vinyeta)/ El Camí de Castelló, de Deià a Sóller/ El Camí de ses Voltes des Galileu/ El camí d'Alaró a Solleric  

 

► Xarxa de refugis de l'IBANAT

ALERTA!: NO DISPOSAM DELS PREUS ACTUALITZATS

El preu és de 4 € per persona (2015). S'han de pagar totes les places; per exemple si una parella lloga el refugi del Gorg Blau de 8 places haurà de pagar 4 X 8 = 32 €. A 2007 s'ha obert un refugi al P.N. de Mondragó i al 2008 al Coll Baix (Cap Pinar- Alcúdia).

 

El refugi de Binifaldó es lloga per 180 € (fins a 30 places)

 

La Caseta des Oguers (10 places) es lloga per 160 €

 

Al refugi de S'Arenalet i al de S'Alzina- cases d'Albarca es poden llogar habitacions dobles (30 €) i quàdruples (40 €)

 

Per a reserves: ONLINE. El sistema és el següent: per a pernoctar-hi els mesos de gener i febrer es pot reservar a partir del 1 de desembre, per a pernoctar-hi el març i l'abril es pot reservar a partir de l'1 de febrer i així succesivament.

                                                      - Refugi de S'Arenalet d'Albarca-

           

                - Refugi de Son Real-                                               - Refugi de la Comuna de Caimari-

 

► Rescat a muntanya  

-Els Bombers de Sóller (en Miquel Angel, en Josep Miquel i en Hugo) a un rescat prop de Llucalcari

Fins 1995 només hi havia un grup de voluntaris. Després es va formar el Grup de Rescat dels Bombers (depenent del Consell Insular) i , més tard, el GREIM de la Guardia Civil . Els telèfons són "112" i "062". L'avacuació es fa, quan és possible, en helicòpter i el servei és gratuït.

-    L'any 2001 van morir 6 persones a les muntanyes mallorquines (4 nacionals, 2 turistes), hi van haver 4 ferits greus (1 alemany, 1 britànic, 1 noruec, 1 nacional) i 9 ferits lleus. Es varen fer 11 accions per a rescatar 33 excursionistes que s'havien perdut. Al descens de barrancs hi van haver 12 accidents. Als primers 4 mesos de l'any 2002, els accidents augmentaren  un 160 %.

- No disposam de dades més recents. Si qualcú en tengués, li agraïriem que ens ho comunicàs.

► Catàstrofes naturals

Les dues fotos estan fetes pel camí de la Penya Roja (Alcúdia). La de l'esquerra abans del temporal de novembre 2001 i l'altre després de que el Cap Pinar perdès una tercera part de la seva superfície forestal.

 

El temporal de vent (fins 120 km/hora) i pluja de la nit del 10 al 11 de novembre de 2001 va fer caure un milió de pins. A la Serra de Tramuntana les zones més castigades varen ser el Cap Pinar (Alcúdia), a Lluc Alcari (Deià), Son Fortuny (Galatzó- Estellencs) i S´Alqueria (S´Esclop- Andratx). L'IBANAT ha treballat de valent: a Son Fortuny varen haver de caminar una hora diària durant dos mesos per anar a netejar el camí que davalla del Galatzó

 

La nevada del febrer de 2003 va fer caure moltes branques d'alzina i en va xapar alguna (zona Tossals Verds, Massanella i Tomir). L'estiu de 2004 hi va haver un cap de fibló que va destruir molt d'arbres a la Comuna de Valldemossa. Novament un altre temporal de vent (octubre de 2008) ha castigat durament al camí de sa Volta des General al Port des Canonge i el dels Pintors de Cala de Deià a Llucalcari.

L'hivern 2008-2009 també ha provocat molts danys. El més visible ha estat un esllavessament de grans proporcions a la cara est del Puig d'Alcadena

  ► Vies d'escalada

  Castell d´Alaró, a la paret obaga hi ha 30 vies d'escalada.

     

Les zones d'escalada més importants són: Castell d´Alaró, Port de Valldemossa (paret de  15 a 30 m, 8 vies 4b fins 5c), S´Estret de Valldemossa, Sa Gúbia (prop de Bunyola, 20 vies, paret de 20 a 200 m), Cala Bóquer (al Port de Pollença, 7 vies, paret de 10 a 100 m), Torrent de Pareis (S´Entreforc- Escorca, paret de 10 a 200 m), Cala Santanyí (5 vies, paret de 10 a 20 m), Cala Magraner, Gorg Blau (6b fins 8b+), Andratx (4+ fins 8), Sa Jonquera prop d' Artà (6 fins 8b), Es Fumat (Cap de Formentor, 6 fins 7c+), Port de Sóller (4 vies, paret de 10 a  25 m), Puig Major. La paret d'escalada de Calvià es troba dins una propietat privada i no s'hi permet l'accés.

En Lluis Valcaneras ens ha ampliat la informació. Gràcies!

 

BREU INTRODUCCIÓ HISTÒRICA

*  L’escalada és d’introducció relativament recent a Mallorca, ja que no és fins a la dècada dels anys setanta que es formen els primers grups d’escaladors. Aleshores l’escalada que es practicava era la que avui anomenam clàssica, és a dir itineraris relativament llargs que comporten vàries “tirades” de corda, pràcticament desprotegits d’una eventual caiguda, i si es considerava que no es podia progressar amb mans i peus no hi havia problema en utilitzar medis artificials. La influència alpina que arribava de fora feia que sols es cercassin itineraris d’envergadura, sovint allunyats de nuclis urbans i carreteres; el Paredón, l’agulla des Frare o sa Regana en són alguns exemples. Una altra dada important és que aleshores l’escala de dificultat no tan sols tenia en compte la dificultat purament tècnica, sinó que a més a més comptava la pressió psicològica o l’exposició, raó per la qual no es podia apurar al màxim les possibilitats tècniques de l’escalador. El grau de dificultat era una escala tancada que arribava al sisè grau. L’inici de la dècada dels vuitanta comportà un canvi d’estil i de mentalitat a Mallorca, que tingué l’origen a la zona de sa Gubia. Era l’inici de l’escalada que coneixem com a esportiva. Les vies d’escalada ja no s’obrien des de baix, sinó que primer s’equipaven des de dalt i després es feia l’itinerari amb tot els punts d’assegurança col·locats. Aquest fet comportava l’eliminació de la pressió psicològica que produïa tenir assegurances allunyades o mal col·locades a l’hora de realitzar un pas, i per això es podia apurar en l’execució purament tècnica. Aleshores l’escala de dificultat es va disparar cap amunt (avui en dia està pel novè grau) i es cercaren altres zones d’escalada, ja que el que l’objectiu de l’escalada no era el caràcter “alpí” de l’itinerari, sinó la dificultat per la dificultat. Així es descobriren zones de gran dificultat a parets de poc desnivell: Calvià, el port de Sóller, Can Nyic o Fraguel en són alguns exemples. Avui en dia poca gent s’atraca a les zones d’escalada clàssica, mentre que les d’escalada esportiva no paren de rebre visitants.  La darrera modalitat d’escalada que ha arribat a Mallorca és l’anomenat Psicobloc: itineraris que discorren per sobre de la mar. No hi ha punts d’assegurança i així si l’escalador cau ho fa dins l’aigua. La dificultat de l’itinerari no es mesura tan sols per la progressió en si, sinó també per l’altària a la que està l’itinerari de l’aigua. La majoria de zones on es practica aquesta modalitat de l’escalada en roca estan situades al llevant de l’illa, existint una única zona a la serra de Tramuntana que és l’anomenada Ses Puntes, al port de Sóller.

            El clima benigne de Mallorca i la gran quantitat de zones i dificultats existents a l’illa, la fan un destí de gran atractiu pels escaladors d’altres latituds, sobretot a l’hivern. De tota manera, sempre hi ha una zona adequada que visitar en funció de la dificultat que es desitgi o de la meteorologia: vies assolellades quan fa fred, i vies a l’ombra quan fa calor.

LES ZONES

- A continuació donam una sèrie d’indicacions d’algunes zones d’escalada esportiva situades a la serra de Tramuntana, juntament amb alguns dels itineraris de la zona.

 

SERRA DE TRAMUNTANA. ZONA SUD

GARRAFA      -   Situació: En la zona de Andratx, poc abans d’arribar al poble

-  Com anar-hi: Poc abans d’arribar a Andratx la carretera passa un canvi de rasant on veurem a la dreta una desviació que haurem de seguir. Del lloc on deixam el vehicle seguirem el segon camí començant per l’esquerra.-   Duració de l’aproximació: Segons el sector que visitem, entre vuit i quinze minuts

-   Característiques: Hi ha zones molt assolellades, poc assolellades o que només tenen sol d’horabaixa. La majoria de sectors estan a cobro del vent, i algun d’ells fins i tot de la pluja.

ZONA: Garrafa

Nom

Desnivell

Dificultat

The Orange Groove

21

6b+

Chorrera

21

7a

Striking Arete

23

7b

 

CALVIÀ

-  Situació: A prop de Calvià, en la carretera que va a Palma pelcoll des Pi.-  Com anar-hi: Deixar el vehicle a la carretera (convé anar-hi amb algú que conegui la zona). Passarem un petit camp de conreu i després remuntarem una torrentera.-  Duració de l’aproximació: Deu minuts

-  Característiques: Zona molt assolellada i a cobro del vent. Ideal per a l’hivern.

ZONA: Calvià

Nom

Desnivell

Dificultat

Perona

22

6c

Jota jota

24

6b

Tu polla me enrolla

25

6a+

 

SANTA PONÇA

-  Situació: a l’entrada Santa Ponça-  Com anar-hi: En entrar a Santa ponça, seguirem les indicacions de “golf”. Convé anar-hi amb algú que coneixi el lloc per saber on deixar el vehicle.-  Duració de l’aproximació: Dos minuts.

-  Característiques: Zona no gaire assolellada. A cobro del vent.

ZONA: Santa Ponsa

Nom

Desnivell

Dificultat

White Arete

18

7b

The Scoop

20

7b

 

CAN ORTIGUES

-  Situació: En la carretera Andratx-Estellencs-  Com anar-hi: Anant en direcció d’Andratx a estellencs, veurem les vies a uns cent metres abans d’entrar al primer dels dos túnels (just passat el km 103)-  Duració de l’aproximació: tres minuts

-  Característiques: Hi pega el sol d’horabaixa i està a cobro del vent. Tots els itineraris estan entre els quinze i els vint metres de desnivell, raó per la qual no es donen els metres en la taula següent.

ZONA: Can Ortigues

Nom

Dificultat

Armaguedón

6a

Tierra Media

6c

Guancho

6c

En el sector sud de la serra de Tramuntana hi ha poques zones d’escalada clàssica, de les que convé informar-se abans d’emprendre algun dels itineraris. Les poques repeticions amb les que compten moltes d’aquestes rutes, fan que la informació existent pugui ser fragmentada o obsoleta i per això convé informar-se amb escaladors que hi hagin estat en dates recents. En qualsevol cas, únicament en destacarem una:

-         L’agulla Forcada, situada al nord del puig de Galatzó.

 

 

SERRA DE TRAMUNTANA. ZONA CENTRAL

CAN NYIC

-  Situació: a l’entrada del túnel, en la carretera Sóller-Lluc (Ma-10)-  Com anar-hi: Deixar el vehicle a l’esplanadeta que hi ha abans de l’entrada del túnel i pujar per un caminoi poc marcat que hi ha als peus de la paret.-  Duració de l’aproximació: Deu minuts.

-  Característiques: Hi pega el sol d’horabaixa i està exposada al vent. Darrerament hi ha hagut alguns problemes de pas.

ZONA: Can Nyic

Nom

Desnivell

Dificultat

Bona Nyic

24

6a+

Molins de paper

26

6b

Tutup

25

6c

 

PORT DE SÓLLER

-  Situació: en el marge dret del port de Sóller, en el vessant de la mar.-  Com anar-hi: Des de la darrera parada del tramvia, pujar per un carrer empinat. A uns tres-cents metres arribarem a una cruïlla amb un carrer sense asfaltar, al costat del bar Nautilus, des d’on ja es veuen les parets.-  Duració de l’aproximació: cinc minuts.

-  Característiques: Està assolellat d’horabaixa i a cobro del vent. Molts dels itineraris també estan a cobro de la pluja.

ZONA: Port de Sóller

Nom

Desnivell

Dificultat

Blobland

30

6c

Ja som five

27

6c+

Bubu Mac

27

6b+

 

ALARÓ -  Situació: A les parets de ponent del castell d’Alaró.

-  Com arribar-hi: Si deixam el vehicle a es Verger, on hi ha servei de bar i restaurant, baixarem per la pista fins a trobar una desviació a l’esquerra. Si el deixam a l’aparcament que hi ha més amunt, seguirem el camí empedrat que comença allà mateix i coincideix amb l’altre un poc més amunt.-  Duració de l’aproximació: dependrà del lloc on hem deixat el vehicle i de la zona que visitem. En qualsevol cas, comptant en que hem deixat el vehicle a l’aparcament superior, el temps oscil·la entre els quinze i els vint minuts.

-  Característiques: Totes les zones estan exposades al sol d’horabaixa, i també al vent. Tots els sectors presenten filtracions d’aigua després de pluges.

ZONA: Alaró

Nom

Desnivell

Dificultat

¡Muérete ya!

25

7c

Superchorrera

18

6a

Buf!!

30

7a

To pa ti

26

7a+

 

FRAGUEL

-  Situació: a la Comuna de Bunyola.-  Com anar-hi: Es pot anar amb el vehicle pel camí de sa Comuna (que no sempre està en bones condicions), fins arribar a l’altiplà, abans d’arribar a Cas Garriguer. Un tirany no gaire marcat ens permetrà arribar a l’ancoratge de ràpel que ens deixa a la base de la zona d’escalada.-  Duració de l’aproximació: Uns vint minuts

-  Característiques: És la zona mallorquina de dificultat per excel·lència. Tots els sector reben els raigs del sol al matí, la majoria estan a cobro de la pluja, però també filtren aigua després d’un període de pluges.

ZONA: Fraguel

Nom

Desnivell

Dificultat

Jungle hop

28

7a+

Football fan

28

8a

Terre d’adventure

18

7b+

On és l’avi

24

7b+

 

SA GUBIA

-  Situació: En el municipi de Bunyola, no molt lluny de la carretera Palma-Sóller.-  Com arribar-hi: Deixarem el vehicle a l’aparcament de Can Penasso, travessarem la carretera Palma-Sóller i seguirem el camí que hi ha a l’altra banda de la desviació de Bunyola. En arribar a una torrentera, seguir-la pendent amunt fins arribar al centre del circ. -  Duració de l’aproximació: varia molt en funció del sector que visitem. Pot variar dels vint-i-cinc minuts del sector Silicona o Excalibur, a l’hora que es pot tardar en arribar al sector de la cara de ponent de sa Gubia.

-  Característiques: Hi ha un poc de tot, des de vies molt assolellades fins a algunes que no ho estan gens. En general són itineraris exposats a l’acció del vent, encara que ni ha que hi estan a cobro. Caldrà informar-se abans de realitzar alguna ruta.

ZONA: Sa Gubia

Nom

Desnivell

Dificultat

Si lo sé no vengo

27

7a

Vol de Nuit

28

6b

Via de los Bomberos

135

6b

Sexo Débil

105

6b+

Excalibur

80

6a

 

VALLDEMOSSA

-  Situació: Carretera de baixada al port de Valldemossa.-  Com arribar-hi: Un cop agafada la desviació del port de Valldemossa, passarem les cases de Son Mas i quan la carretera inicia el descens, deixarem el vehicle just després de passar per sota d’un extraplom.-  Duració de l’aproximació: Hi ha des d’itineraris que es poden assegurar des del cotxe fins a d’altres que com a molt estan a uns pocs minuts de camí.

-  Característiques: Hi pega el sol d’horabaixa i en general està al recer del vent.

ZONA: Valldemossa

Nom

Desnivell

Dificultat

Waikiki

20

6c+

Suphi

22

6a

Vall-de-mega

25

7a

 

S’ESTRET

-  Situació: A prop del quilòmetre 14 de la carretera Palma-Valldemossa.-  Com arribar-hi: Just passat el piló del km 14, deixarem el vehicle a la primera desviació que trobem a l’esquerra, just devora del torrent. Uns sectors estan seguint el camí que des de l’aparcament s’endinsa dins l’alzinar, i altres a l’altre costat de la carretera.-  Duració de l’aproximació: Entre els cinc i els deu minuts, segons els sectors.

-  Característiques: En general són zones poc assolellades i si hi pega el sol ho fa d’horabaixa. També està a cobro del vent i, segons el sector, fins i tot de l’aigua. Un despreniment de roques va esborrar alguns itineraris en la zona desplomada de Son Matge.

ZONA: s’Estret

Nom

Desnivell

Dificultat

Las cagao

12

5

Mario Moreno

20

5

Pasion interminable

30

5

 

En el sector central de la serra de Tramuntana hi ha vàries zones d’escalada clàssica, de les que convé informar-se abans d’emprendre algun dels itineraris. Les poques repeticions amb les que compten moltes d’aquestes rutes, fan que la informació existent pugui ser fragmentada o obsoleta i per això convé informar-se amb escaladors que hi hagin estat en dates recents. En qualsevol cas, algunes de les zones d’escalada clàssica són:

-         Castell d’Alaró i s’Alcadena, a banda i banda de la carretera que va des d’Alaró fins a Orient

 

També en el sector central s’hi situa una zona de psicobloc, l’anomenada Ses Puntes en el port de Sóller. Per anar-hi passarem la caseta de la Creu Roja situada en la platja i pujarem pel carrer Antoni Montís. Quan el carrer esdevé carretera, desviar-se a la dreta en la primera corba.

Els itineraris tenen deu metres com a màxim, i les rutes més representatives són:

ZONA PSICOBLOC: Ses Puntes

Nom

Desnivell

Dificultat

Altres

República Siniestra

10

7c

Lleugerament desplomada

Cristo

10

7a

Travessia desplomada

PSM

10

6c

Poc desplomada.Presses petites

Tanassa

10

6b

Atlètica. Molt desplomada

 

SERRA DE TRAMUNTANA. ZONA NORD

ES QUEIXAL

-  Situació: Cala Tuent (a prop de sa Calobra)-  Com anar-hi: Des de la cala, seguirem les indicacions del camí de sa Costera. Passades les darreres cases, seguirem amb camí poc clar fins als peus de la característica paret.-  Duració de l’aproximació: Uns tres quarts d’hora.

-  Característiques: Hi pega el sol al matí. Està exposada al vent. Zona molt solitària.

ZONA: Es Queixal

Nom

Desnivell

Dificultat

No és el gragó el que em fa por

20

6c+

Pepa Pattisier

20

6c

 

GORG BLAU

-  Situació: A prop de la presa de l’embassament del Gorg Blau.-  Com anar-hi: Deixar el vehicle en la desviació de la carretera de sa Calobra. Mirant en direcció a Lluc, seguir el camí amb barrera que hi ha sota l’aqüeducte. Les parets estan a bandai banda del torrent, poc abans d’arribar a les instal·lacions de la presa.-  Duració de l’aproximació: Uns cinc minuts.

-  Característiques: Al matí hi pega un poc el sol. Moltes vies estan a cobro de la pluja, però després de fortes pluges regalima aigua a moltes vies. Quan fa vent hi fa molt de fred.

ZONA: Gorg Blau

Nom

Desnivell

Dificultat

S’Òliba

30

8b

Tot és .com

40

8b+

Chill Out

30

8a+

 

LES PERXES  

-  Situació: A pocs minuts de la sortida de Caimari en direcció a Lluc.-  Com anar-hi: Deixar el vehicle a l’aparcament que hi ha a la sortida de Caimari (dreta). Després agafarem la darrera desviació (sense asfaltar) a l’esquerra que hi ha abans de la primera corba tancada.-  Duració de l’aproximació: Poc més de cinc minuts.

-  Característiques: Zona a cobro del sol i del vent. De tota manera la roca regalima aigua després d’una època de pluges.

ZONA: Les Perxes

Nom

Desnivell

Dificultat

Colgao

24

7b

Toten Hosen

23

7c

Comando Madrid

25

8b

SON XANQUETE.      -  Situació: península de Formentor.

-  Com anar-hi: Anar cap a Formentor des del Port de Pollença. A uns 15 quilòmetres travessarem un túnel, després del qual deixarem el vehicle. Baixar en direcció al mar.-  Duració de l’aproximació: 10 minuts.

-  Característiques: Hi fa sol d’horabaixa de tard (sols a l’estiu) i la zona està exposada al vent.

ZONA: Son Xanquete

Nom

Desnivell

Dificultat

Fledi Ulkel

10

8a

Brut Lee

15

7c+

Xin peldon

20

7a

 

EL FUMAT

-  Situació: península de Formentor.-  Com anar-hi: Anar cap a Formentor des del Port de Pollença. A uns 14 quilòmetres deixarem el vehicle a l’aparcament que hi ha just passada la desviació de cala Murta. Pujar en direcció a les parets desplomades que es veuen des del mateix aparcament.-  Duració de l’aproximació: 20 minuts.

-  Característiques: Hi fa sol d’horabaixa de tard (sols a l’estiu) i la zona està exposada al vent.

ZONA: El Fumat

Nom

Desnivell

Dificultat

Mercury

30

6b+

Duke

30

6b

Rafael Borràs

30

6b+

 

SA CREVETA

-  Situació: península de Formentor.-  Com anar-hi: Des del port de Pollença sortir en direcció a Formentor fins a l’aparcament del Mirador (a 5 km del port de Pollença). La zona està situada a uns 400 m del mrador en direcció al port.-  Duració de l’aproximació: Poc més de quinze minuts.

-  Característiques: Hi pega el sol tot l’horabaixa. La zona està exposada al vent.

ZONA: Sa Creveta

Nom

Desnivell

Dificultat

Cool Max

30

7a+

Pammi-A

30

6b+

Records de Bunyola

30

6a+

 

En el sector nord de la serra de Tramuntana hi ha vàries zones d’escalada clàssica, de les que convé informar-se abans d’emprendre algun dels itineraris. Les poques repeticions amb les que compten moltes d’aquestes rutes, fan que la informació existent pugui ser fragmentada o obsoleta i per això convé informar-se amb escaladors que hi hagin estat en dates recents. En qualsevol cas, algunes de les zones d’escalada clàssica són:

-         El Pa de Figa (Paredón), situat a la cara de llevant del puig Major

.-         L’agulla del Frare, situada també a la cara de llevant del puig Major.

-         El Penyal des Migdia, situat a l’extrem sud del massís del puig Major

-         Coma Fosca, a l’estrep nord del puig Major.

-         Sa Regana, a prop del Penyal des Migdia, a l’altra banda de la coma de n’Arbona.

-         Cavall Bernat, situat al costat de la carretera de baixada a sa Calobra, abans de la desviació a cala Tuent.

-         S’Entreforc, en el jaç del torrent de Pareis a poc més d’una hora del restaurant d’Escorca.

 

► Descens de torrents Més informació

Mallorca és una illa calcària. Hi abunden les coves, els avencs (el més profund és l'Avenc des Puig Caragoler, - 318 metres) i torrents de gran bellesa:

         *Torrent de Pareis,  el més conegut. Es tracta d'una excursió de muntanya amb alguns passos de grimpada.

         *Torrent de Mortitx, entre Lluc i Pollença. La part superior és una excursió de muntanya. La part inferior es fa amb cordes. El problema més gran consisteix en tornar al punt de partida: es pot triar entre nedar fins la Caleta d'Ariant (només si la mar està quieta) o agafar la via ferrada molt exposada damunt els penyasegats.

           *Torrent des Gorg des Diners, es fa amb cordes. Es troba entre  Binis i Cala Tuent.

           *Torrent des Gorg Blau (Sa Fosca), El torrent més dificultós: a "Sa Fosca" és tant estret que no hi ha arriba la llum solar.

           *Torrent des Guix, es fa amb cordes. Entre el Coll de Sa Batalla i Sa Coma- Binibona.

           *Torrent de Coanegra,  es fa amb cordes. Entre Orient i Santa Maria.

           *Torrent de Na Mora, es fa amb cordes. Entre el Port de Sóller i Cala Tuent.

           *Torrent des Lli, es fa amb cordes. Es troba damunt el Port de Valldemossa.

           *Torrent des Salt, es fa amb cordes. Es troba damunt el Port de Valldemossa

.            *Torrent de l´Ofre,  es fa amb cordes. Entre les Cases de l'Ofre i Biniaraix.  

          *Torrent d´Almadrà, es fa amb cordes. Entre Cúber i el Clot d'Almadrà.

           *Torrent del Molinet, es fa amb cordes. Es troba sota Fartàritx, prop de Pollença.

 

 -  Per a més informació vos recomanam la guia: M. Trias, F. Ramon: "Els torrents clàssics de la Serra de Tramuntana" Miquel Font Editors (ISBN 8-4796-7081- 9)